Krađa šuma – problem juga Srbije

Ilegalna seča i krađa šuma jedno je od najčešćih krivičnih dela protiv životne sredine u poslednjih 10 godina. Najviše se seče u privatnim šumama koje niko ne čuva.

Prema podacima Policijske uprave Leskovac, od septembar prošle do septembra ove godine, na području koje pokriva ova uprava prijavljeno je izvršenje 51 šumske krađe. Od ovog broja,  devet krivičnih prijava podneto je protiv poznatog izvršioca, dok su preostale 42 prijave podnete protiv nepoznatih izvršioca. Radom policijskih službenika otkriveni  su izvršioci za 32 krivična dela, što znači da je procenat rasvetljavanja oko 76.   U periodu od godinu dana pedeset i tri izvršioca, među kojima su 4 maloletna, procesuirana su iniciranjem postupaka kod nadležnih javnih tužilaštava. Prema zvaničnim podacima Policijske uprave Leskovac među  osumnjičenima, bilo je i onih koji su povratnici u vršenju ovog krivčnog dela, međutim njihov broj je zanemarljiv.

Ilegalna seča je dugogodišnji problem zbog kojeg država i privatni vlasnici gube značajne sume novca, a na hiljade stabala bude posečeno bez dozvole nadležnih organa. U odnosu na državne šume više se krade iz privatnih, u vlasništvu ljudi koji ne mogu da ih čuvaju ili potomaka koji su se preselili u gradove i ostavili šume bez ikakvog nadzora.

Na području Jabalničkog okruga je između 40 i 50 hiljada hektara pod šumom.