Krsna slava na listi UNESKO!

06 sveti nikola

Leskovac – Zbog toga što se održala tokom vekova i zato što je ne obeležava nijedan drugi narod u svetu, krsna slava, kao jedinstveno kulturno nasleđe pravoslavnih Srba, mogla bi da se nađe pod međunarodnom zaštitom, s obzirom na to da su je domaći etnolozi kandidovali za listu nematerijlanih kulturnih nasleđa Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESKO.

Etnolozi iz cele Srbije u saradnji sa različtim organizacijma i udruženjima prikupljali su različite materijale kako bi se slava uvrstila u nematerijalne kulturne baštine.

Određeni udeo u tome, kada govorimo o području Leskovca, imali su Centar za ekonomiku domaćinstva i viši kustos etnolog leskovačkog Narodnog muzeja Slađana Rajković.

„Gotovo da ne postoji pravoslavna porodica u Srbiji koja ne obeležava svoju krsnu slavu i upravo zbog takve raširenosti, ali, pre svega, zbog toga što ovaj običaj doprinosi očuvanju identiteta srpskog naroda nadamo se pozitivnom odgovoru stručnjaka Uneska“, objašnjava Slađana Rajković.

Odluka o tome da li će se krsna slava naći na ovoj listi trebalo bi da bude doneta početkom naredne godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *