LEGALIZACIJA: Ako ne podnesete zahtev srušiće vam kuću

legalizacija

Leskovac – Bespravno podignuti objekti, čiji vlasnici do 29. januara ne podnesu zahteve za legalizaciju, bilo da je reč o kućama ili poslovnim prostorima, biće srušeni, upozoravaju iz gradske Uprave za urbanizam i komunalno stambene poslove.

Po rečima načelnika ove uprave Žikice Stojanovića, na osnovu Zakona o legalizaciji koji je stupio na snagu 1. novembra prošle godine postupak legalizacije pokreće se po zahtevu vlasnika bespravno izgrađenog objekta u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

“Taj period se završava sledeće srede. Nakon toga, građevinska inspekcija uzima stvar u svoje ruke. Zakon je zakon. Oni će ulaziti u te objekte I tražiti od vas papire da li ste predali zahtev za legalizaciju ili ne. Ukoliko niste do ovog datuma, imaju potpino pravo da izdaju zahtev za rušenje objekta”, upozorava Stojanović.

U Leskovcu ima između 10 i 15 hiljada nelegalizovanih objekata. Po zakonu iz 2009. godine podneto je 7.426 zahteva, od kojih je u proces legalizacije ušlo 800 obejkata. Po novom zakonu podneto je svega 220 zahteva.

“Vlada nezainteresovanost ljudi. Uglavnom zbog finansijske situacije ili nerešenih imovinskih odnosa, a nisu svesni koje to posledice može da ima” objašnjava Stojanović.

Kako kaže, cene su raspoređene po zonama, a  zavise i od veličine objekata. Ali ono što je mogao da kaže je da recimo, metar kvadratni za jednu kuću na periferiji grada košta 600 dinara uz određene popuste. U zavisnosti od objekta i zone, takođe zavisi i priukupljanje određene potrebne dokumentacije.

Vlasnici bespravno izgrađenih objekata koji su prijave podneli po ranije važećem zakonu nemaju obavezu naknadnog podnošenja prijave.

Zahtevi za legalizaciju objekata podnose se u Uslužnom cenbtru – šalter broj 2 uz prateću dokumentaciju. gde se mogu dobiti i detaljnije informacije kao i na telefone 215-664 i 215-631 lokal 107 u vremenu od 9 do 14 časova ističe se u saopštenju za javnost Uprave za urbanizam i komunalno stambene poslove Grada Leskovca.