Lekari hitne pomoći odbili da pomognu starici koja je umrla dan kasnije

hitna 2

Leskovac – Staroj i nemoćnoj ženi u Leskovcu lekari Hitne nisu želeli da ukažu pomoć, a ona je dan kasnije umrla u bolici.

Javorki Milić (83) iz Leskovca, koja je inače živela sama, zdravstveno stanje se drastično pogoršalo u subotu. Nakon nekoliko poziva komšija i njene unuke upućenih Službi hitne pomoći oni nisu hteli da ukažu pomoć ovoj ženi uz izgovor „ da taj slučaj nije za njih i da baki skuvaju supu“.

„Baku smo iznemoglu jedva smestili u taksi, a doktorka u Domu zdravlja nam je dala uput za urgentni centar “ kaže Mileva Stojiljković prva komšinica starice koja je preminula.

Doktorka je naložila i Hitnoj pomoći da staricu preveze do rgentnog centra u bolnici, ali oni ni to nisu učinili.

„Rekli su mi da nemaju slobodno vozilo. Dali su mi kolica i morala sam sama da je prebacim 500 metara dalje do bolnice, po snegu koji je vejao“ prepričava unuka ove nesrećne žene.

Dan kasnije, starica je umrla na intezivnoj nezi Službe hirurgije u Opštoj bolnici Leskovac.

Leskovčanin Zoran Pavlović kaže da je doživeo sličnu neprijatnost kada je nazvao Hitnu pomoć jer je pripalo loše njegovoj trudnoj ženi.

“Pojavili su se, ali su mi   rekli da oni nisu taksi!Još gore je što je u pitanju bila trudnica! Kad sam odreagovao na takvu konstataciju doktorice sa Hitne, onda su me tehničari smirili i govorili da ona  ,,nije normalna”!Pa što onda takva osoba radi u Hitnoj pomoći?” pita se Pavlović.

hitna 1

Načelnika Službe Hitne pomoći pri gradskom Domu zdravlja Dragana Cakića pitali smo na koje pozive Hitna pomoć zapravo odgovara i kako procenju da li je bolesnik “slučaj za njih” ili ne.

Cakić  je kratko dogovorio da ne sme da daje izjave po tom pitanju bez odobrenja direktora. Direktor ove zdravstvene ustanove Slaviša Božić nije odgovarao na naše pozive.

LEKAR PORUČIO NOVINARU DA “KRENE ZA STARICOM”

O ovom slučaju brzo se pročulo i po društvenim mrežama što je izazvalo buru oštrih komentara Leskovčana o radu Hitne pomoći.

Kada je novinar Televizije Leskovac ukazao na propuste i zapitao se da li zaposleni uz Hitnoj pomoći osećaju odgovornost za smrt nesrećne starice, jedan od lekara iz ove službe mu je poručio na Facebooku da skoči za njom.

prepiska

„Skoči i ta sa njom. Pre 3 dana joj je pukao čir a ujutru joj je naglo pozlilo, Da je Dosije X pa da razumem“ napisao je lekar Ivan Spasić.

Nakon još oštrijih reakcija sugrađana na stav Spasića  i podsećanja komentatora na Hipokratovu zakletvu, on se na Facebooku pravdao time kako radnici Hitne pomoći ne primaju platu.

„Zavali se u fotelju pa piši u toplo,naravno da je bolje,ako još ne primam platu za svoj posao,naravno da je bolje!” 

Načelnik Službe hitne pomoći je ipak kratko prokomentarisao za Južne vesti komentar lekara službe kojom rukovodi:

“Neka ostane da je to lični stav onog ko je tako nešto izgovorio” kazao je Dragan Cakić.