Leskovac danas na testu kao povoljan grad za investitore

komisija

Leskovac – Leskovac će najverovatnije ponovo dobiti licencu grada sa povoljnom poslovnom klimom jer je sertifikaciona kuća koja je vršila predkontrolu toga da li smo grad sa  povoljnim poslovnim okruženjem saopštila da je lokalna samouprava ispunila čak 94% propisanih uslova.

Komisja će o tome odlučivati nakon današnjeg  sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave.

Leskovac je prvi put sertifikat dobio 2010. godine, ali se on pred NALED-om obnavlja na svake dve godine.

Postati grad sa povoljnom poslovnom klimom je obiman i zahtevan posao.

“Leskovac je morao da ispuni 12 osnovnih kriterijuma kako bi uopšte ušao u izbor gradova u Srbiji koji su interesantni za ulaganje stranih investitora. Grad je morao najpre da usvoji strateški plan razvoja, otvori Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, jedinstveni šalter usluga , unapredi sistem usluga za dobijanje građevinskih dozvola i ispuni još desetak ozbiljnih uslova koji su bitni za dobijanje ovog statusa” objasnila je Olivera Pešić, koodrinatorka procesa recertifikacije.

Leskovac se, inače, za dobijanje ovog sertifikata javio prvi u Srbiji i izabran je 2008. godine kao pilot projekat od strane NALED-a.

Ipak, grad je ponovo na testu i moraće da dokaže da je u potpunosti spreman za dovođenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta.