Opelo Lešnjaku za podizanje Topličkog ustanka

venci

Leskovac – Opelom  u Sabornoj crkvi i polaganjem cveća kraj spomenika Đorđu Cekiću  Lješnjaku, vođe pobune protiv bugarskog okupatora  u Prvom svetskom ratu danas je u Leskovcu obeleženo 97 godina od podizanja Topličkog ustanka.

Vence su na spomenik ubijenima tokom 1917. i 1918. godine položili predstavnici organizacija koje se bave negovanjem tradicije oslobodilačkih ratova, delagacija grada,  kao i predstavnici potomaka Đorđa Cekića Lješnjaka.

O važnosti ovog datuma  govorio je pomoćnik gradonačelnika Zoran Janković.

On je podsetio da je Toplički ustanak podignut protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata i da je trajao je od 21. februara do 25. marta 1917. godine.

Vođa borbe protiv bugarskog okupatora u našim krajevima bio jer Đorđe Cakić Lešnjak, a Srbija ne sme da zaboravi junake poput njega, naglasio je Jasnković.

“Neposredan povod za ustanak naroda bila je mobilizacija koju su bugarske vlasti želele da izvrše na teritoriji Toplice, vršeći istovremeno eksploataciju, rekviziciju i konfiskovanje imovine stanovništva.Prema izvorima Međunarodnog Crvenog krsta, do 1.septembra  iste godine od gladi je  umrlo oko 8 hiljada ljudi” rečeno je na komemoraciji u dvorištu porodične kuće Đorđa Cekića Lješnjaka .

Prema  zvaničnim podacima, za vreme bugarske okupacije Leskovca u prvom svetskom ratu , u  Arapovoj dolini ubijeno 1.250 ljudi, ali ima i istoričara koji tvrde da je streljano više hiljada.