Leskovac dobija nove vodovodne cevi

Vodovod-1

Leskovac – Na Bulevaru oslobođenja i u ilici „28. mart“ u ponedeljak počinje zamena starih i po zdravlje opasnih vodovodnih cevi od azbesta čeličnim duktilnim.

Izvođač radova biće firma “Telekomunikacija” iz Blaca. Prema rečima direktora Javno komunalnog preduzeća “Vodovod” Zorana Stojanovića radovi će početi na Bulevaru oslobođenja i ulici “28. marta” gde se i nalazi najuže grlo koje onemogućava normalno snabdevanje vodom potrošača u rubnim naseljima.

Ovi radovi trajaće četiri meseca.

 -Iz rezervoara Rudare voda dolazi cevima fi 700. Kod tkz. Lepe Brene uliva se u cevovod u ulici “28. mart” čiji je prečnik 200, pa ide u Bulevar gde su cevi prečnika fi 300. To je nedovoljan kapacitet za rubna područja tako da u, naročiuto, letnjim mesecima kada je potrošnja vode povećana naselja: vinarce, Ančiki, Bratmilovce, Bobište nemaju dovoljan pritisak vode, rekao je direktor Zoran Stojanović.

On je istakao da ovom prilikom neće biti velikog raskopavanja ulica jer će se “tuneli” za postavljanje cevi, na mestima gde se nalazi novi asfalt, savremenom mašinom probijati ispod  saobraćajnice.

-Na mestima gde je ulica u lošem stanju vršiće se površinski iskop s tim što će izvođač biti u obavezi i da je asfaltira nakon završetka radova”, kaže Zoran Stojanović

Vodovodna mreža u dužini od 40 kilometara u 16 ulica, uglavnom, u užem delu grada, biće kompletno zamenjena u naredne dve godine, po projektu vrednom 5,5 miliona evra.

Projekat sa 30 posto finansira nemačka razvojna banka KWF, a leskovački „Vodovod“ je za preostalih 70 posto podigao dugoročni kredit.