Leskovac – grad udarnih rupa drugu godinu za redom

rupe 2

Leskovac – I ove godine najverovatnije ćemo ostati sa udarnim rupama na kolovozima i bez letnjeg održavanja puteva, sudeći po svemu što se trenutno dešava oko izbora izvođača radova.

Grad je nemoćan da uradi mnogo jer se uporno čeka na odluku Republičke komisije  da li će uložiti žalbu na tenderski postupak od strane najjeftinijeg ponuđača „Maki Plast“ iz Togočevca.

rupe 3

Najniža ponuda za letnje održavanje ulica i puteva iznosila je 61 milion 400 hiljada dinara, što nije i najvažniji tenderski uslov. Ovu cenu je dao „Maki plast“ u konzorcijumu sa „Zlatar putevima“.

Ipak, po odluci Republičke komisije posao 29. maja ove godine ustupiljen je Zaječarcima koji su imali najvišu ponudu, skoro istovetnu sa opredeljenih 75 miliona dinara, bez PDV-a.

Oni su ponudili 74,947.920 dinara. Ta ponuda je ujedno i veća od svih predloženih cena svih ostalih ponuđača koji su se javili na tender – njih četvoro.

Na ovakvu odluku Republičke komisije žalio se vlasnik „Maki Plasta“ jer, po njegovim rečima, 17 miliona novca građana Leskovca će biti poklonjeno firmi iz Zaječara. A da se čitav slučaj reši, poučeni iskustvom od prethodne godine, Leskovac će morati još da čeka.

„Mi smo naložili komisiji da odluči po hitnom postupku, rok i za to je prošao a odgovora i dalje nema, mi smo nemoćni bilo šta da uradimo“ kaže Milenko Milenković , v.d. direktora Direkcije za urbanizam i izgradnju.

rupe 1

Po njegovim rečima Milenkovića, ni gradu ne odgovoara ovakva situacija.

„Udarnih rupa na saobraćajnicama je sve više, a grad će morati da plaća i sve odštete vlasnicima vozila ukoliko do njih i dođe.  To nikome ne odgovara, ali ipak će najverovatnije morati da se čeka na sistemsko rešenje“ kaže on.

Podsetimo, prošle godine letnje održavanje puteva nije ni sprovedeno jer se na odluku tenderske komisije žalilo nekoliko izvođača koji su se javili na konkurs.

Kako je ta procedura predugo trajala, došlo se u situaciju da su istekli rokovi za obavljanje ovog posla.