Grdelička “vodena” revolucija

grdelica protest 1

Grdelica – Više stotina stanovnika Grdelice koji su poslednjih 6 dana bili bez vode,  okupilo se ispred sedišta uprave Javno-komunalnog preduzeća „Grdelica“ tražeći od nadležnih da pronađu rešenje za probleme sa vodosnabdevanjem.

Ovo je bio najmasovniji protest zbog višemesečnih prekida u isporuci vode za piće u Grdelici i okolnim mestima.

Većina stanovnika Grdelice i okolnih mesta tri nedelje nema vodu za piće, a poslednjih šest dana, sve do danas ujutru, oni su bili i bez tehničke vode.

grdelica protest 3

“Zbog problema sa vodosnabdevanjem ugroženi su zdravlje i bezbednost oko15 hiljada ljudi u grdeličkom kraju. Ukoliko se ovakva situacija nastavi napunićemo bolnice”, kaže jedan od stanovnika Grdelice.

Na drugoj strani, Staniša Petrović, direktor  JKP „Grdelica“ kaže da usled novih padavina može ponovo doći do nestanka vode.

On kaže da je trajno rešenje problema izgradnja fabrike za preradu vode u Gradištu, ali da ne zna da li za takvu investiciju postoji novac u budžetu grada Leskovca.

„Dok se ne izgradi fabrika u Gradištu snabdevanje vodom odvijaće se kao i do sada“, navodi Petrović.

grdelica protest 2

Članovi Udruženje građana „Rupska reka“ pre protesta organizovali su konferenciju za novinare na kojoj su ponovili da problemi sa vodosnabdevanjem nisu nastali zbog padavina, kako tvrdi direktor Petrović, već zbog izgradnje mini-hidroelektrane iznad grdeličkog vodozahvata.

“Od kada su krenuli radovi na izgradnji mini-hidroelektrane zamućenja vode su češća. Obraćali smo se Vladi, leskovačkoj lokalnoj samoupravi, svim nadležnim službama, niko nam nije dao nikakav odgovor”, kaže Srđan Jović, predsednik Udruženje građana “Rupska reka”.

Članovi ovog udruženja razgovarali su danas sa upravom JKP “Grdelica” i dali rok da u saradnji sa predstavnicima grada Leskovca do ponedeljka pronađe rešenje za probleme sa vodosnabdevanjem, u suprotnom oni su najavili protest ispred gradske skupštine za iduću sredu.