Leskovac među 10 najzaduženijih gradova u Srbiji!

unnamed

Leskovac – Uprava za javni dug Republike Srbije svrstala je grad Leskovac među deset najzaduženijih u zemlji. Leskovac je na neslavnom devetom mestu sa javnim dugom od  664.425.973 dinara!

U Upravi za finansije tvrde da stanje nije alarmantno, već naprotiv, jer  je Ministarstvo finansija dalo dozvolu gradu da se zaduži u ovoj godini još za pola milijarde dinara.

„To nije velika zaduženost jer su to dugoročni krediti koji se otplaćuju do 2021. godine. U toku 2013. godine obaveze na osnovu kredita u odnosu na ukupne rashode su svega 2,35 posto, a u 2014. godini 1,37. Od strane Ministartsva finansija smo u ovoj godinu dobili mogućnost da se zadužimo za 587 miliona dinara za kapitalne projekte, ali mi nismo iskoristili tu mogućnost“ objašnjava načelnik Gradske uprave za finansije Dalibor Tričković.

unnamed

U prošloj godini za otplatu kredita utrošeno je ukupno 120.5 miliona dinara, a u ovoj, do sada, 109 miliona. To i nije tako mnogo s obzirom da godišnji gradski budžet iznosi oko 3 milijarde dinara.

„Do kraja ove godine, kada se isplati još 96 miliona dinara za podignuti kredit na ime deficita tekuće likvidnosti, mesečni iznos dugovanja koja se isplaćuju, biće znatno manji, a budžet grada rasterećeniji“ tvrdi Tričković.

Ipak, Uprava za javni dug je kredite grada Leskovca svrstala u red rizičnih zaduženja.

„Pretpostavljam da su krediti procenjeni kao rizični zato što je period optplate dug. Kreće se od sedam do 14 godina. Nisu rizični u tom smilu da grad nema mogućnost za njivovu otplatu“ kaže Tričković.

unnamed (1)

Javni dug grada Leskovca odnosi se zapravo na 4 kredita od kojih su tri dugoročna. Prvi je grad uzeo kod banke „Intesa“ još 2006. godine u iznosu od 4 miliona evra za izgradnju vodosistema Barje. Obaveza je da on bude isplaćen u potpunosti do polovine 2021. godine. Drugi je dala „Uni Credit“ banka  2010. godine za izgradnju gradskog kolektora u iznosu od milion i 216 hiljade evra i trebalo bi da bude isplaćen do kraja 2015. godine. Još jedan kredit je podignut kod ove banke 2011-te u iznosu od tri i po miliona evra za raznorazne kapitalne investicije (u Upravi za finansije ga popularno zovu „kredit za sve i svašta“) i on mora da bude isplaćen do polovine 2018. godine. Četvrti kredit je dinarski, kod iste banke, na iznos od 115 miliona dinara, podignut aprila ove godine za deficit tekuće likvidnosti i on mora biti vraćen do kraja ove godine.

Leskovac se sa kreditima od 664.425.973 dinara našao na devetom mestu na listi jedinica lokalne vlasti sa najvećim stanjem duga. Na prvom mestu je Beograd sa 49.800.475.009 dinara, a na desetom Pančevo sa 510.977.160 dinara.