Leskovac mora drčnije ka IPA fondovima

bugari 1

Leskovac – Dosadašnja iskustva iz saradnje na IPA programima prekograničnog partnerstva Bugarske i  Srbije pokazala su da bi srpske opštine i gradovi trebalo da pokažu više inicijative za učešće u pojedinačnim projektima  iz ovog programa, jedna je od poruka koju su predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave uputili sa današnjeg sastanka održanog u sali skupštine grada Leskovca.

„Lokalne samouprave treba glasnije da artikulišu svoje potrebe i ciljeve kako bi budući programi odgovarali njihovim potrebama“, istakla je pomoćnica Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave Republike Srbije Jelena Spasić.

Učesnici na ovom skupu bili su predstavnici 21 opštine iz Jablaničkog, Pčinjskog i Topličkog okruga, Regionalnih privrednih komora i privrednih agencija, kao i gosti iz Ohrida.

bugari 2

Cilj skupa, koji je pokrenut na inicijativu ministarstava regionalnog razvoja Bugarske i Srbije, je da se identifikuju problemi dosadašnjeg i definišu prioriteti daljeg partnerstva ove dve zemlje, kako bi iskorišćenost sredstava iz IPA programa bila na većem nivou.

Predlozi koji su izneti u okviru današnjeg sastanka biće uzeti u obzir prilikom izrade programa saradnje Bugarske i Srbije od 2014.do 2020.godine.

Inače, postoji osam tematskih ciljeva koje propisuje Evropska unija kada je reč o definisanju saradnje između Bugarske i Srbije, među kojima su podrška konkurentnosti malim i srednjim preduzeća, malim infrastrukturnim projektima, zaštiti životne sredine, mobilnosti radne snage i drugo.