Dani prijateljstva: učenici iz Istre upoznaju Leskovac

hrvati 3

Leskovac –  U Trgovinsko ugostiteljskoj školi u Leskovcu počeli su “Dani prijateljstva istarske kuhinje”. 

U okviru programa celonedeljnog boravka učenika i profesora srodnih škola iz Buje i Umaga na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija održano je predavanje na temu “Gastronomija kao prepoznatljiv turistički proizvod, smernice Vaksa i ocenjivanje na međunarodnim takmičenjima”

Delegaciju učenika i profesora iz hrvatskih gradova Buje i Umag predvode master šef Zoran Stanisavljević, direktor svetskog udruženja kuvara i koji je, na predavanju, govorio o tradicionalnom grastronomskom proizvodu kao turističkom brendu koji će moći da se plasira uz ono postojeće što jedna oblast i sredina ima.

hrvati 2

“Kada kod sebe kući ili bilo gde u svetu spomenem Srbiju svi spominju Leskovac. Leskovac ima mućkalicu, roštilj i sijasrt toga. Leskovac je područje, usuđujem se kazati, po svom gastronomskom bogatstvu jedna škrinja, koja sadrži blago koje do sad nije viđeno. Iznesite to blago vani ali ga samo pokažite i uživajte u njemu. Problemi prilikom brendiranja su ogromni. Mi smo, za sada, na teritoriji države uspeli zaštititi tri proizvoda: Varaždinski klipić, Istarski pršut i Merlot, sa kojim su se pojavili problemi. Naravno, svojataju ga i drugi, a svojata se ono što je dobro i nekom drugom odgovara,”kazao je direktor Svetskog udruženja kuvara master šef  Zoran Stanisavljević.

Predavanju su prisustvovali, pored škola domaćina, predstavnici svih ugostiteljsko turističkih škola sa juga Srbije.

hrvati 1

Ovom događaju prethodile su posete Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu i Vučju gde su gosti iz Hrvatske obišli kanjon Vučjanke, hidroelektranu i školu “Svetozar Krstić Toza”, sa doručkom u čuvenoj Deda Borkovoj vodenici.

U Narodnom muzeju u Leskovcu posetioci su, između ostalog,  videli projekciju filma o Caričinom gradu. Nosilac projekta “ Dani prijateljstva istarske kuhinje” je Trgovinsko ugostiteljska škola uz pomoć socijalnih partnera iz ugostiteljske turističke branše Leskovca.