“Libero” oduševio Leskovčane

Libero

Leskovac – Leskovačka Vokalna grupa “Libero” sinoć je u Narodnom pozorištu održala celovečernji koncert.

Povod je bio dvojak: međunarodna takmičenja koja će ovoj grupi obeležiti ovogodišnje leto i Gradska slava Leskovca.

Vokalna grupa “Libero” jedna je od onih nenadoknadivih stvari – duhovne prirode  koja puni ne samo koncertnu salu već i čoveka.

Tako je bilo i sinoć u Narodnom pozorištu. Pred mnogobrojnom publikom članovi vokalne grupe “Libero” predstavili su se izvođenjem Stankovićevih pesama “Zvižduk u osam”, “Kosovski božur”;“Vinska pesma”; “Ochi manza mia” – Orlanda di Lasa,  pa dobro poznate pesme “Brod u boci” , “Cesarica”, “Dobro jutro tugo”….

-Celovečernji koncert Vokalna grupa “Libero” održala je u susret međunasrodnim festivalima koji ih očekuju ovog leta tako da su se na repertoaru našle i arije kojima će se “Libero”, između ostalog, predstaviti i na međunarodnom takmičenju klapa u Crnoj Gori, rekao je umetnički rukovodilac Miroljub Cvetković.

Vokalna grupa “Libero” nastala  je 2010. godine sa motivom očuvanja, negovanja i unapređenja višeglasnog pevanja u „a capella“ muškom sastavu.

Cilj umetničkog rada grupe je promocija i afirmacija kamernih vokalnih sastava, očuvanje muzičke baštine grada Leskovca, sa posebnim osvrtom na tradicionalnu muziku čitavog kraja i njen uticaj na kasnije nastale muzičke žanrove.

Grupa  je do sada imala više uspešnih nastupa kako na gradskim kulturnim manifestacijama,tako i u inostranstvu, među kojima se izdvajaju: koncerti na Ledamusu, koncert na festivalu  književnih večeri u Leskovcu.

Veliki uspeh grupa je doživela na Ohridskom horskom festivalu gde je osvojila III nagradu u konkurenciji 50-ak horova iz cele evrope, avgusta 2012-te.

Prošle godine vokalna grupa Libero osvojila je dve srebrne diplome i srebrnu medalju na Međunarodnom horskom festivalu održanom u italijanskom gradu Rimini.

Pojkrovitelj konceta je Grad Leskovac, a medijski sponzor Televizija Leskovac.