Momčilo Conić – zlatni kuvar iz Leskovca

kuvari

Na međunarodnom takmičenju profesionalnih kuvara jugoistočne Evrope, održanom proteklog vikenda u Rumunskom gradu Jaši, leskovčanin Momčilo Conić osvojio je dve zlatne i bronzanu medalju.

Zlatne medalje Momčilo Conić osvojio je u kategoriji tradionionalnog menija – za predjelo i glavno jelo, a bronzana medalja dodeljena je za izbor vina uz pripremljeno jelo u kategoriji takmičenja somalijera, koje je inače iz vinarije naše regije.

Profesionalni kuvar Momčilo Conić bio je jedini predstavnik Srbije na međunarodnom takmičenju profesionalnih kuvara jugoistočne Evrope.

Na takmičenju je učestvovalo 120 profesionalnih kuvara iz 18 zemalja.

U kategoriji Tradicionalni meni – Conić je za sedam osoba pripremao leskovačku mućkalicu doduše sa malom modifikacijom – klicama pšenice i soje, a kao predjelo spremio je raviole sa ajvarom i mladim kozjim sirom u umaku od lešnika. Od devet dodeljenih zlatnih medalja – Srbiji su pripale dve.

Ukusi svega pripremljenog bili su posve novi za članove žirija koji su fascinirani bili i načinom pripreme i tehnikom rada Momčila Conića.

Ono što posebno zadovoljstvo profesionalnom kuvaru Momčilu Coniću čini je mogućnost da znanje, novine u gastronomiji i ljubav prema njoj prenese učenicima Trgovinsko ugostiteljske škole u Leskovcu i Srednje škole u Vučju, u kojima radi kao nastavnik kuvarstva.

Ono što će biti interesantno za njih je informacija da je tekuća godina – godina vegana – ljudi koji se hrane isključivo povrćem i voćem bez konzumiranja mesa.

Novina će svakako biti vudu tehnika pripreme hrane kao i spoj molekularne gastronomije i novih načina serviranja sa upotrebom, na primer tečnog azota, a sve u skladu sa svetskim standardima i normativima.

Takmičenje profesionalnih kuvara održano je pod pokroviteljstvom asocijacije Svetskog udruženja kuvara.