Na arheološkom nalazištu Caričin grad u toku snimanje filma “SALIGIA”

Na arheološkom nalazištu Caričin grad u toku je snimanje filma „SALIGIA“ reditelja Petra Ristovskog. Ovim povodom održana je konferencija za medije, na kojoj su, između ostalog, najavljena ulaganja u pomenuti lokalitet. Naime, tokom 2022. biće započeta rekonstrukcija i revitalizacija ovog arheološkog nalazišta, sa ciljem da se Caričin grad u narednom periodu upiše na listu Uneska. 

Tematika filma zasnovana je na motivu sedam smrtnih grehova, koje tumače glavni junaci. Nakon apokalipse koja se dogodi na zemlji, njihov  svakodnevni život prestaje i oni se ubrzo nađu u  u nepoznatom prostoru, u kojem vreme stoji. Kako radnja odmiče, oni se prisećaju života pre apokalipse i razotkrivaju svoju nimalo pohvalnu prošlost. 

SALIGIA je akronim od početnih slova sedam smrtnih grehova na latinskom, tako da  imamo sedam likova koji tumače sedam grehova. Jedna priča koja razmatra probleme grešnih ljudi, to je što mogu o filmu da kažem, da ne otkrivam previše, a da vas zainteresujem, istakla je Teodora Ristovski, glumica i autor scenarija filma “SALIGIA”.

Producent filma je Lazar Ristovski, koji u filmu igra lik koji tumači šet različitih uloga. Njegov sin Petar Ristovski, reditelj filma, otkrio je da je u opticaju bilo više lokaliteta, ali da su se na kraju ipak odlučili za Caričin grad.

Definitivno je ovo najbolje mesto za snimanje filma. Pored bogatstva  i lepote koje nas okružuje, ono ima i neku  misterioznost, što se poklapa sa žanrom našeg filma. Naš film je mešavina misterije i bajke, tako da potpuno se priča i prostor uklapaju jedno uz drugo.   

Glumac Pavle Jerinić, čiji lik tumači jedan od sedam smrtnih grehova, istakao je da je jedan od ciljeva ovog projekta decentralizacija kulture i umetnosti. 

Uvek sam za to da se kultura širi van Beograda i zato mi je jako drago što smo ovde. Što se tiče lika, ja sam jedan od sedam smrtnih grehova. Mi smo se trudili da sve radimo tako da ne otkrivamo celu stvar, nego da se vodimo onim “Tiha voda breg roni”. Da igramo drugačije, da vam kroz mrvice na putu otkrijemo ko je ko i kako se ko sa svojim grehom nosi.  

Deo ovog projekta je i Bojana Grabovac, glumica.

U ovom komadu sam grešna kao i svi, tumačim lik koji se zove pohlepa i to je sve što ću vam otkriti. Zaista nam je prelepo ovde, biće nam teško da se rastanemo od lokaliteta, istakla je Grabovac.

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović izrazio je zadovoljstvo što se deo filma „SALIGIA“ snima na području ove lokalne samouprave, naglasivši da će ovaj projekat, između ostalog, doprineti promociji lokaliteta Caričin grad. 

To je kao što kažem veliki značaj za lokalitet,  gde će oni dočarati lokalitet kako treba da izgleda iz umetničkog ugla. Vlada Srbije je osnovala radnu grupu za razvoj južne Srbije, a budžetom za 2022. godinu planirana su sredstva za revitalizaciju i rekonstrukciju samog lokaliteta, tako da veliki radovi na lokalitetu tek predstoje. 

Snimanje filma „SALIGIA“ trebalo bi da bude završeno krajem narednog meseca u Beogradu, a njegovu premijeru ljubitelji sedme umetnosti će najverovatnije imati priliku da pogledaju u drugoj polovini naredne godine. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *