Na programu TV Leskovac – “Neprijatelj kakvog poželeti možeš”, ponedeljak 5. oktobar od 20h

Režija: Peter Dalle; uloge: Richard Ulfsäter, Jeanette Hain, Axel Prahl, Tom Burke, Allan Corduner, Sven Nordin

Žanr: triler, istorijska drama, trajanje:110 min.

Godina proizvodnje: 2012/ Švedska, Norveška, Nemačka, Poljska

1912. godine, uvaženi nemački naučnik Alfred Wegener je došao do otkrića da su, nekada davno, svi kontinenti na Zemlji bili spojeni u jedan super kontinent koji je nazvao Pangea.

U jesen 1939, uprkos ratnom vihoru, Nemci odlučuju da pošalju ekspediciju na arktičko ostrvo Svalbard u nameri da prikupe dokaze u korist Wegenerove teorije. Na čelu ekspedicije je nemački geolog Fridrih i njegova simpatična pomoćnica, Leni. Priključuju im se još tri priznata naučnika, dva Engleza i Šveđanin Gustav, kao i jedan Norvežanin – kapetan broda i brojna ruska posada. Geolozi kreću u svoju istraživačku misiju puni entuzijazma, ali rastuća politička tenzija među njihovim državama ubrzo će se odraziti i na njihove aktivnosti.

Putovanje se dodatno zakomplikuje kada se Leni i Gustav zaljube veče uoči Hitlerove invazije na Poljsku. Kada Engleska i Francuska uđu u rat protiv Nemačke, civilini naučnici postaju puki pioni globalne borbe.

Iako su oduvek verovali da politici nema mesta u nauci, svi članovi istraživačkog tima sada moraju da izaberu stranu, uključujući i notorno neutralnog Šveđanina. Njihove odluke će imati dugotrajne posledice, posebno na članove njihovih porodica.

  • Festivali i nagrade:
  • Hamburg Film Festiva,Karlovy Vary International Film Festival, Göteborg International Film Festiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *