NAJVEĆA PLJESKAVICA TEŽA ZA SAMO STO GRAMA U ODNOSU NA PROŠLOGODIŠNJU

Napravivši pljeskavicu koja je za samo 100 grama teža u odnosu na prošlogodišnju, majstori leskovačkog restorana „Koliba konak“ oborili su sopstveni rekord u pravljenju najveće pljeskavice na svetu. Novi rekord je 66 kilograma i 250 grama.

Ljubiša Đorđević, Predrag Lazarević i Nikola Panić uspeli su da naprave pljeskavicu tešku 66, 5 kilograma. Međutim, komisija je posle pečenja oduzela 250 grama, jer je pri vrlo teškom okretanju jedan kraj je okrnjen, pa je težina umanjena na 66 kilograma i 250 grama.

Priprema najveće pljeskavice na svetu trajala je inače sat i po, a najteži deo u okviru tog procesa bio je upravo okretanje, izjavio je majstor roštilja Ljubiša Đorđević.

Ceo postupak, od merenja mesa, preko pripreme i pečenja, pratio je stručni žiri, koga su činili Saša Mišić – instruktor HOREKA sistema, Slaviša Milošević –profesor kulinarstva  Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca, Ivica Zdravković – profesor Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu.

Pre nego što je stavljena na skaru, pljeskavica je bila debela dva i po centimetra, a njen prečnik iznosio je 191. Nakon pečenja njena debljina bila je tri i po centimetra, prečnika170 centimetara.

Inače, majstori leskovačkog restorana „Koliba konak „po četvrti put zaredom oborili su sopstveni rekord na memorijalnom takmičenju „Novica Stanković – Šaponja