Napravljena riblja staza na Jablanici

riblja staza

Leskovac – Na reci Jablanica, ispod mosta u selu Priboj, izgrađena je riblja staza u okviru projekta Javnog preduzeća „Srbija vode“.

Riblja staza uspostavlja prekinut migratorni put pojedinih vrsta riba radi obavljanja mresta.

Riblja staza napravljena je, pored kaskade na reci Jablanici kod sela Priboj, sa odmaralištem u kojem se riba duže zadržava.

„Riblja staza, osim svoje osnovne namene ima i širi značaj, a to je edukacija lokalnog stanovništva o zaštiti ribljeg fonda” rekao je upravnik dela ribarskog područja „Srbija – istok“  Nenad Đorđević.

Na ovom delu reke Jablanice, prema rečima Nenada Đorđevića, bilo je problema oko zadržavanja riba na kaskadama jer je bila daleko dostupnija za ljude koji se bave krivolovom.

Izgradnjom riblje staze utucaće se i na suzbijanje pojave. Upravnik Đorđević je ovom prilikom istakao da je u prethodnom periodu podnet veći broj krivičnih prijava ribokradicama, a u poslednjih mesec dana – dve.

U narednom periodu kontrole će biti jače, najavio je Nenad Đorđević i uputio apel ribolovcima da obrate pažnju na ulov jer se kazna za nepoštovanje propisa kreće od 25 do 50 hiljada dinara.