NATO pre 15 godina bombardovao voz u Grdeličkoj klisuri: TUGA I LELEK NE PRESTAJU

voz 1

Grdelica – Prolaskom voza preko železničkog mosta na ulazu u Grdeličku klisuru i polaganjem venaca na spomen obeležje odana je pošta poginulim putnicima bombardovanog međunarodnog voza 393 koji je na današnji dan 1999. godine saobraćao iz Beograda za Solun.

Nesumnjivo je da su u vozu bili isključivo civili i da se radilo o redovnom putničkom saobraćaju na pruzi međunarodnog ranga, a tačan broj žrtava ni do danas nije utvrđen. Vence su položili pomoćnica generalnog direktora Železnica Srbije Gordana Savić, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, načelnik Jablaničkog upravong okruga Vladan Marinković, predstavnici sindikalnih i boračkih organizacija, kao i članovi porodica stradalih putnika.

Podsećajući okupljene na jedan od najstrašnijih događaja u novijoj istorije Srbije gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakao je da se Srbija danas  suočava sa novim vremenom u kojem Srbija gradi prijateljstvo i sa istokom i sa zapadom.

voz 3

 

„Podržavajući državni vrh u pronalaženju najboljih rešenja za svetliju budućnost svih građana i dalji napredak sa ovog mosta poručujemo da Srbiji treba mir, ekonomski oporavak i bolji život građana“ dodao je on.

Da Srbija i njen narod ne smeju da zaborave žrtve ovog i ostalih napada tokom bombardovanja 1999. godine poručila je i pomoćnica generalnog direktora Železnica Srbije.

voz 2

Pre komemorativnog skupa koji je održan pored železničkog mosta na ulasku u grdeličku klisuru predstavnici Grada Leskovca, Jablničkog upravnog okruga, boračkih organizacija, gradskih i okružnih odbora političkih partija položili su vence i na spomen obeležje pored Sarajevskog mosta.