Neispravna voda za piće u Grdelici, Lebanu i Bojniku

voda

Leskovac – U Jablaničkom okrugu tri vodovoda su van funkcije, kada je reč o snabdevanju stanovništva zdravom pijaćom vodom: u Grdelici, Lebanu i Bojniku.

Imajući u vidu vremenske prilike i pojavu poplava na području Jablaničkog okruga kao i vremensku prognozu za naredni period gde se očekuje još padavina u ovim naseljima stanovništvo će se snabdevati ispravnom vodom za piće putem cisterni sve dok se laboratorijskim analizama, u tri uzastopna uzorka, ne potvrdi da je voda zdravstveno ispravna i da se može koristiti za piće i pripremu hrane.

U Grdelici i okolini i danas je bilo isključenja sa distributivne mreže zbog neispravnosti vode za piće u fizičko-hemijskom pogledu zbog povećane mutnoće.

U ovom vodovodu još uvek se nisu stekli uslovi za tri uztastopne analize tako da će do daljeg stanovništrvo zdravom pijaćom vodom biti snabdevano iz cisterni.

Prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu doktorke Ivane Mitić  problem u ovom trenutku predstavlja početak rada škola nakon prvomajskih praznika jer većina obrazovnih ustanova imaju svoje lokalne vodne objekte, a zboig povećanih havarija na vodosistemima rizik od kontaminacije tih objekata je veliki i u 90 posto slučajeva oni su i neispravni.

Poslednje analize vode za piće u Lebanu pokazale su da je u fizičko-hemijskom pogledu ona ispravna, a čeka se na rezultat mikrobioloških ispitivanja.Slična situacija je i u Bojniku.

Zavod za javno zdravlje Leskovac nastaviće sa pojačanim nadzorom vodovoda i redovnom kontrolom vode za piće u cilju zaštite zdravlja stanovništva i sprečavanja pojave crevnih zaraznih bolesti.

O rezultatima završenih ispitivanja obavešteni su vodovodi i nadležne institucije – Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“ i Ministarstvo zdravlja – Odsek za sanitarni nadzor Leskovac.