Nijedan život izgubljen zbog Side!

borba protiv hiva

Leskovac – Podelom flajera i kondoma danas je obeležen 1. decembar – Svetski dan borbe protiv HIV – a, koji se ove godine realizuje pod sloganom „NIJEDAN ŽIVOT IZGUBLjEN ZBOG SIDE!“.

Ovom prilikom promovisan je značaj pravovremenog testiranja na HIV, praćenog savetovanjem za sve osobe koje su imale neki rizik u bližoj ili daljoj prošlosti, a radi ranog uključivanja osoba inficiranih HIV-om u specifično lečenje.

Od početka pandemnije 1975. godine do 20. novembra 2013. godine u Srbiji su registrovane 2 962 osobe kao nosioci HIV – a, obolelo je 1 678, a umrle su 1 154 osobe.  Od početka godine u Srbiji je od side umrlo 14 osoba, 32 su obolele, a 109 osoba je inficirano. U Srbiji sa sidom živi 1.808 osoba.

Ove godine Srbija se priključila Evropskoj nedelji testiranja u kampanji “Nijedan život izgubljen zbog side!” koja se sprovodi u 42 grada u Srbiji i ima za cilj da ukaže na značaj pravovremenog testiranja na HIV.

Međutim, kako su nastali problemi oko distribucije brzih testova kampanja je pomerena za početak decembra meseca.

Današnju Akciju organizovao je Zavod za javno zdravlje u saradnji sa lokalnom samoupravom i uz podršku Kancelarije i Savetovališta za mlade, đačkog parlamenta, Odbora za borbu protiv bolesti zavisnosti i Crvenog krsta. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *