Razgovor o Milošu Crnjanskom

LKC milos crnjanski 2

Leskovac – U organizaciji Leskovačkog kulturnog centra  sinoć je u ovoj ustanovi povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, jednog od najznačajnijih srpskih književnika XX veka, održana književna tribina pod nazivom ”Zaista, zrak sam samo?’.’

Bio je buntovnik, izazivač, strasnik u svemu što je radio, evropejac sa visoko razvijenim nacionalnim osećanjem, istakla je  govoreći o Crnjanskom urednik programa LKC-a Cvetana Radivojević.

Osnovni ciljevi zadužbine su, da trajno čuva uspomenu na Miloša Crnjanskog, da brine o objavljivanju njegovih dela u zemlji i inostranstvu, kao i da podstiče domaće književno stvaralaštvo, dodeljujući nagradu „Miloš Crnjanski” – domaćem piscu za najbolju prvu knjigu iz svih oblasti u kojima se ogledao i sam Crnjanski roman, pripovetka, poezija, drama, esej, putopis, kao i nagradu „Stražilovo” – za najbolji studentski rad o delu Miloša Crnjanskog, rekao je  sekretar  Zadužbine “Miloš Crnjanski” magistar  Dimitrije Tasić.

Razgovor o Milošu Crnjanskom propraćen je audio video zapisima u kojima je  svoju poeziju govorio sam pisac, pa je tako leskovačka publika mogla da čuje tonski zapis poeme “Lament nad Beogradom” koju je Crnjanski govorio 1965. godine na Kolarcu, pred svojom beogradskom publikom sa kojom se rastao na tom istom mestu pre četvrt veka, pre nego što je otišao u emigraciju.

Književnu tribinu vodila je urednik programa profesor književnosti Cvetana Radivojević a odlomke iz poezije Crnjanskog govorio je glumac leskovačkog Narodnog pozorišta Dragan Boža Marjanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *