Nova saznanja o Ametu Ametoviću

Povodom 107. godišnjice od Kumanovske bitke, u Domu kulture Roma održana je konferencija za novinare na kojoj je bilo reči o junaku ove bitke, nekadašnjem žitelju leskovačkog naselja Podvorce i nosiocu Karađorđeve zvezde sa mačevima, Ametu Ametoviću.

U Prvom balkanskom ratu, u srpskoj vojsci, Ametović je bio trubač i hrabar borac. I danas živi legenda o njegovom ratnom podvigu. U jeku Kumanovske bitke ušunjao se na tursku stranu i odsvirao znak za odstupanje. Sa druge strane uzvišice, srpskoj vojsci zasvirao je znak za juriš  koja je tada nanela Turcima poraz i otvorila put za nadiranje dolinom Vardara. Upravo za taj podvig, Amet je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima.

U različitim zapisima, Ametović se pojavljuje negde kao Ahmed Ademović, a negde pod svojim pravim imenom Amet Ametović. Vladimir Amzić tvrdi da je u pitanju isti čovek, a da je greška napravljena u papirologiji. Smatra se da je živeo oko 90 godina. U Beogradu jedna ulica nosi ime ovog junaka, a u Domu kulture Roma kažu da će pokrenuti inicijativu da neka od ulica u naselju Slavka Zlatanovića, ponese ime Ameta Ametovića.