Obeleženo 59 godina od postojanja Istorijskog arhiva

Istoriski arhiv

Leskovac – Leskovački Istorijski arhiv proslavio je danas 59-u godišnjicu svog postojanja i to prigodnom svečanošću prvi put nakon višegodišnje pauze.

Ova ustanova kulture raspolaže brojnom istorijskom dokumentacijom, građom i spisima koji su smešteni u jako neuslovnim prostorijama.

Glavni cilj ustanove biće da poboljša uslove za očuvanje istorijske i kulturne baštine, ali i da svoje staranje o neprocenjivom blagu ovog kraja približi sugrađanima koji o njoj jako malo znaju.

Istorijski arhiv raspolaže sa 2.800 knjiga, u arhivu je smešteno 457 fondova i zbirki u ukupnoj dužini od  hiljadu i po metara.

Najstariji spisi su zapravo cvrkvene knjige iz 1879. godine koje su napisane odmah nakon oslobođenja od Turaka.

„Ono na šta će arhiv posebno polagati pažnju jeste otkup dokumenata i ličnih fondova svojih sugrađana“ najavila je v.d. direktora Marija Lazarević.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Goran Cvetanović koji je obišao depoe u kojima je smeštena istorijska građa i istakao da je zatekao jako zabrinjavajuće stanje, najpre što se tiče uslova u kojima se čuvaju dragoceni dokumenti.

„Kada pogledamo u kakvim uslovima se nalazi ova zgrada, nažalost, može da se zaključi samo jedno: ni jedan direktor u prošlosti se nije potrudio da iza njega nešto ostane od značaja za ovu ustanovu“ istakao je gradonačelnik.

istoriski arhiv 3

Gradski državni arhiv u Leskovcu osnovan je 18. avgusta 1954. godine Rešenjem Saveta za prosvetu i kulturu Srbije, a sa zvaničnim radom otpočeo je 1. decembra iste godine.

Počelo se veoma skromno, u jednoj gimnazijskoj prostoriji od svega dvadesetak kvadrata, sa jednim jedinim dokumentom iz 19. veka.

Danas raspolaže bogatom građom, ali je Istorijskom arhivu, kako je istaknuto, neophodno obezbediti nove prostorije kako ti dokumenti ne bi bili uništeni jer se čuvaju u katastrofalnim uslovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *