Obeleženo 78. godina od streljanja u Bojniku

Povodom 78. godina od streljanja nedužnog naroda Bojnika i Dragovca od strane bugarskih fašista, na Spomen groblju u Bojniku održan je komemorativni skup u znak sećanja na pale žrtve.

U jednom danu bugarski fašisti ubili su više od 500 stanovnika pustorečkog kraja, a žrtve su uglavnom bile žene, deca i stariji.

“Ovaj zverski čin predstavlja jedan od najvećih zločina srazmerno tadašnjem broju meštana Bojnika, zločin koji  nikada ne sme biti zaboravljen – rekao je Nebojša Nenadović, predsednik opštine koji je potom pročitao tradicionalnu “Povelju živih”.

Parastos na Spomen groblju služilo je sveštenstvo Jablaničkog namesništva, a orkestar kopnene Vojske Srbije izveo je himnu Bože pravde.

Vence i cveće položili su preživeli i delegacije opštine Bojnik na čelu sa predsednikom Nebojšom Nenadovićem, opština Medveđa i Lebane, Vojske Srbije, Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić,  i delegacije mesnih zajednica Bojnik i Dragovac.

U znak sećanja na pogubljene nedužne civile, Dom kulture organizovao je 3. po redu književni konkurs na temu “Krvavi februar”, a ovom prilikom pročitane su i tri prvonagrađene pesme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *