Pojačana kontrola saobraćaja od danas

U cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od danas do 23. februara 2020. godine sprovešće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, navodi se u saopštenju za javnost Ministarstva unutrašnjih poslova.
Kontrola će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje, kao i prekršaja pešaka.
Od početka 2020, broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima povećan je za 16 odsto, a  broj prekršaja za sedam u odnosu na isti period prošle godine.  U ovom periodu poginula su 22 vozača putničkog vozila i isto toliko pešaka,  12 putnika u putničkom vozilu i sedam biciklista.
Najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda od početka 2020. bila je neprilagođena brzina. Kao rezultat ovog prekršaja, 25 učesnika u saobraćaju je izgubilo život, dok je više od 300 povređeno. Takođe, u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, tri učesnika u saobraćaju su poginula, a 104 povređena. Analize pokazuju da,  u naznačenom periodu, 58 odsto poginulih  vozača i putnika u vozilu nisu koristili sigurnosni pojas.
Kada je reč o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju pešaci, od početka ove godine, utvrđeno je da 30 odsto pešaka strada usled neopreznog stupanja na kolovoz. Takođe, 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pešacima izazvali su vozači putničkih vozila.
Uprava saobraćjne policije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *