Od 2020. povećava se granica za odlazak žena u starosnu penziju

Na osnovu novih uslova za ostvarivanje prava na penziju  od 1. januara 2020. godine, za odlazak žena u starosnu penziju granica se pomera  za  šest meseci. Za muškarce ova granica ostaje ista, odnosno 65 godina, ali ne i ukoliko je u pitanju prevremeno penzionisanje, pojašnajva direktorka Filijale penzijskog i invalidskog fonda u Leskovcu Marina Manojlović.

Svaki zahtev koji se podnese posle 31. decembra podleže novim uslovima, koji su za dame malo drugačiji nego za muškarce.

“Ukoliko u penziju žele da idu po propisima koji važe u ovoj godini svi zaposleni trebalo bi najkasnije da do 31. decembra, podnesu zahtev Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje – naglašava Marina Manojlović.

Kad je reč o prevremenoj starosnoj penziji  u 2020. godini muškarci će  morati da imaju 58 godina i četiri meseca života, odnosno 40 godina staža osiguranja. Što se tiče žena, one ostvaruju ovo pravo ukoliko imaju 57 godina i 8 meseci života, kao i 39 radnog staža.

U slučaju ranijeg odlaska u penziju, ček se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života, s tim što ukupan iznos umanjenja može maksimalno da iznosi 20,4 procenta.