Od 2021. pomoćni objekti se oporezuju po nižoj prosečnoj ceni, kažu nadležni

Ministarstvo finansija pripemilo je  radnu verziju  izmene i dopune  Zakona o porezu na imovinu prema  kojoj će se klasifikacija nepokretnosti,  koja je neophodna da bi se osnovica poreza na imovinu utvrdila,  vršiti na drugačiji način.

Naime, tačka 8 ovog zakona će umesto  „garaže i garažna mesta“ glasiti „garaže i pomoćni objekti“ što znači da će se oporezivati se po nižoj prosečoj ceni.  Novi zakon stupiće na snagu od 1. janura naredne godine. 

U dosadašnjem zakonu koji je na snazi od 1. janura 2014. godine, pomoćni objekti koji su bili u funkciji glavnog stambenog, i koji su izgrađeni na istoj parceli,  tretirali su se kao stambeni prostor i  oporezivali su se po prosečnim cenama za stambeni prostor, dok će sada biti svrstavni u zasebnu kategoriju.

Pomoćni objekti  koji će biti oporezovani u okviru 8. tačke klasifikacije nepokretnosti razvrstavaju se u četiri vrste.

Iz Poreske uprave u Leskovcu naglašavaju da svi građani  koji imaju pomoćne objekte koji su do sada oporezovani kao stambeni prostor mogu da ih prijave od 1. januara kada novi zakon počne da se primenjuje.

Grad Leskovac podeljen je na 8 zona na osnovu kojih se određuje godišnji porez na imovinu, u zavisnosti u kojoj od njih se nepokretnost nalazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*