Od danas moguća imunizacija trećom dozom vakcine

Od danas je u leskovačkom Domu zdravlja moguća imunizacija trećom dozom vakcine protiv korona virusa, koju mogu primiti građani kod kojih je od primene druge doze prošlo najmanje šest meseci, a prvenstveno je preporučena osobama sa oslabljenim imunim sistemom. Za primenu treće doze, u Zavod za javno zdravlje Leskovac danas je stiglo oko 7500 doza Sinofarm vakcine, a u ovoj ustanovi očekuju da uskoro dobiju i 2200 doza Fajzer i 380 doza prve komponente ruskog cepiva Sputnjik V.

Za vakcinaciju trećom dozom građani ne treba da se prijavljuju pre nego što budu kontaktirani putem SMS poruka. Oni koji su prethodno primili prvu i drugu dozu vakcine Sputnjik V mogu da prime samo prvu komponentu ovog cepiva, dok se ostalima ostavlja mogućnost izbora, što znači da mogu da prime drugu vrstu vakcine od one kojom su vakcinisani, odnosno revakcinisani.

-Prvenstveno je preporučena osobama sa smanjenim imunim odgovorom: onima sa narušenim imunitetom, primaocima transplantanata, osobama na hemodijalizi, zatim osobama starijim od 70 godina, onima starijim od 60 godina koje borave u domovima za starija lica i ustanovama socijalne zaštite, zaposlenima u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, kao i građanima koji često putuju u inostranstvo- objašnjava Ivan Sokolović, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

U Zavodu za javno zdravlje Leskovac moguće je obaviti titar antitela, testiranje kojim se proverava broj antitela u krvi. Test je besplatan za vakcinisane i one građane koji su preležali kovid 19, dok ostali plaćaju testiranje po ceni od 1800 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*