Od početka godine u Srbiji u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno 25 žena

U svetu i kod nas danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Prema podacima koje su izneli predstavnici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u Srbiji je ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno 25 žena, a u periodu od prethodnih 10 godina čak 340.

Podaci Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pokazuju da svet nazaduje u pogledu ženskih prava, o čemu svedoči i podatak da je u proseku je u 2021. više od pet žena ili devojaka svakog sata ubijeno od strane partnera ili članova njihove porodice.

Srbija se danas priključila globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama temom Bezbednost žena u javnom prostoru.


„Svaka treća žena doživi nasilničko ponašanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji“, navode u Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *