Održano guslarsko veče u Leskovačkom kulturnom centru

Društvo guslara i pisaca epske poezije „Gornja Jablanica“ iz Medveđe sinoć je u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom, održalo guslarsko veče u kamernoj sali ove ustanove kulture.

Publika je imala priliku da uživa u brojnim melodijama koje su izvedene na ovom instrumentu. Na samom početku prisutne je pozdravio zdravičar Mihajlo Gikić, a kasnije su se publici predstavili guslari i pesnici, Milovan Milošević, Simo Pejković, zatim guslar i frulaš Miljan Toković, potom pevač iz vika Veroslav Perovanović i guslar i pesnik Radosav Doderović. Cilj ovakvih dešavanja je da zaboravljeni instrument u društvu ponovo zaživi.

  • Gusle su bile gotovo zaboravljene, ali nakon što je UNESKO pevanje uz gusle stavio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, sve više ljudi se vraća ovom načinu izražavanja epske poezije i muzičkog izražavanja, kazao je Doderović.

Naš sagovornik ističe da svoje dugogodišnje iskustvo i znanje ima kome da prenese, a u prilog tome svedoči činjenica da u Društvu guslara i pisaca epske poezije ima mladih članova. Kako naglašava, njihova želja je da očuvaju tradiciju i da vršnjacima približe značaj ove umetnosti.

  • Imamo podmladak kome možemo da prenesemo svoje znanje, imamo par mladih guslara koji imaju jedna dvadesetak godina i guslare školskog uzrasta koji tek sada kreću da se bave ovom umetnošću, dodaje on.

Inače, Društvo guslara i pisaca epske poezije „Gornja Jablanica“ iz Medveđe osnovano je 15. decembra 2001 godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *