OPASNO! Radioaktivna voda u Gložanu

glozane 1

Gložane – Na javnoj česmi u Gložanu zabranjena je upotreba vode jer je u njoj, na osnovu analize Geološkog zavoda Srbije, zabeležena povećana koncentracija radona, radioaktivnog gasa bez ukusa i mirisa.

Na zahtev vlasotinačke lokalne samouprave na ovom mestu danas je postavljena tabla koja upozorava da u vodi ima radioaktivnih elemenata, štetnih po zdravlje ljudi.

glozane 2

Analize koje su pokazale postojanje radona urađene su krajem prošle godine nakon što su predstavnici Geološkog zavoda Srbije posumnjali na njegovo prisustvo prilikom ispitivanja geološke podloge za prostorni plan.

Potvrđeno je da u vodi ima radona 222 ili nekog drugog njegovog izotopa duplo više od količina koje su standardne.

„Stene kroz koje prolazi ova voda, verovatno, u sebi sadrže elemente čijim raspadanjem se dobija radon 222 i njegovi izotopi“, objasnio je predsednik Opštine Vlasotince Zoran Todorović.

I ranije je sanitarna inspekcija izdavala nalog na osnovu kojeg voda na javnoj česmi u Gložanu nije bila za upotrebu.

glozane 4

Prema rečima predsednika Saveta Mesne zajednice Gložane Bojana Miloševića među meštanima ovog sela postoji zabrinutost, s obzirom na to da se domaćinstva snabdevaju vodom iz podzemnih bunara.

Upravo zbog toga je u sa predsednikom opštine Vlasotince danas postignut dogovor da stanovnici podnesu zahtev za ispitivanje ispravnosti vode i u ovim bunarima na osnovu kojeg će se lokalna samouprava obratiti Geološkom zavodu Srbije.

Stariji meštani Gložana iznenađeni su ovom zabranom.

glozane 3

„Pre četiri, pet godina su nam rekli da ova voda nije dobra za upotrebu. Inače, do tada su je svi koristili, a ranije su i učitelji dovodili decu ovde na izlete“, priča šezdeset petogodišnji Dušan Cvetković.

Prema rečima predsednika Todorovića u narednih nekoliko dana očekuje se potpisivanje ugovora sa predstavnicima nadležnog ministarstva o izgradnji sekundarne vodovodne mreže u Gložanu.