Živojin Stefanović: Radnici “Interleminda” izdržite ovu borbu!

interlemind 2

Leskovac – Već sutra dopis sa vašim opravdanim zahtevima proslediću Vladi Srbije i Ministarstvu privrede i tražiti hitan sastanak, rekao je prilikom današnje posete štrajkačima u Interlemindu, predsednik Skupštine Grada Leskovca Živojin Stefanović.

-Vi niste građani drugog reda da vas ignorišu i da vam se niko ne obrati, istakao je on i kritički se osvrnuo na činjenicu da u Leskovcu u poslednje dve godine ni jedno radno mesto nije otvoreno, istakao je on.

Ovo se prvi put dešava da radnici fabriku brane u fabrici i potrebno je vrlo malo uložiti da se postojeći kapaciteti Interleminda, koji nisu napušteni, pokrenu i uposle kako bi radnici živeli od rezultata svoja rada, rekao je predsednik Skupštine Grada Živojin Stefanović.

-To je jedino zbog čega ću da budem sa vama uvek. I zato izdržite. Ja sam svojevremeno molio radnbike Umipek – a: čuvajte svoju firmu u firmi, a ne pred opštinom i šta se desilo? Tri puta je firma prodavana. Molio sam radnike Balkana, da kao manjinski akcionari,uđite u hotel, sobe i obezbedite objekat pa da napokon vidimo ko je vlasnik Balkana, rekao je Stefanović.

On je opet istakao da Livnicu nije, svojevremeno, smeo niko da proda jer je, rešenjem Privrednog suda, dokazano da je ona u vlasništvu Grada Leskovca. Živojin Stefanović će, kako je rekao, insistirati da se od vlasnika Interleminda dobije obrazloženje zašto on ne želi da radi i u čemu je problem.

interlemind 1

Štrajkači su još jednom podsetili na svoj težak položaj i da im se duguje 14 ličnih dohodaka uz neplaćene poreze i doprinose ali i na razgovor sa bivšim ministrom privrede Sašom Radulovićem o načinu prevazilaženja problema.

-Da napravimo konzorcijum.  Naše plate da “pretvorimo” u akcije i da jse ujediniumo sa OTP bankom i Poreskom upravom, a da nam država, kao većinski vlasnik, omogući finansijsku “inekciju” kako bi počeli da proizvodimo. Vlasnik bi u tom slučaju bio manjinski akcionar. Sa Poreskom nismo razgovarali jer to treba da učini neko iz lokalne samouprave, rekao je predsednik Samostalnog sindikata Interleminda  Saša Milenković.

Radnici Interleminda tvrde da neće odustati od čuvanja fabrike kako predstavnici  menadžmenta koji rade za vlasnika iz Bugarske ne bi mogli da uđu u krug ove firme. Ukoliko do kraja nedelje ne bude realizovan susret sa predstavnicima republičke vlasti najavili su da će od ponedeljka blokirati prugu Beograd – Skoplje.