Opšta bolnica desetak dana bez reagensa za analizu D dimera, važnog u lečenju kovid pacijenata

Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice u Leskovcu već desetak dana nema reagens za D dimer, koji pokazuje koliki je stepen zgrušavanja krvi u organizmu čoveka, rekla je u izjavi za našu televiziju, načelnica  Ana Profirović Zdravković.

Analize D dimera su važne za nekoliko stanja izazvanih bolestima poput  plućne embolije, tromboze, krvarenja, a posebno kod stanja koja su posledica virusa korona.

VIŠE O OVOJ TEMI VEČERAS U PANORAMI OD 19H, 22H I 23:30

Snabdevanje regensom za D dimer već neko vreme nije kontinuirano u Opštoj bolnici u Leskovcu, a potrebe za njim su naročito povećane nakon pojave Kovida 19. U Službi za transfuziju  krvi trenutno ne znaju broj pacijenata kojima treba ova analiza, ali je bilo perioda kada je  rađeno i  200  dnevno.

“Nabavka reagensa je  centralizovana, a njegova potrošnja je povećana zbog kovid pacijenata. Traže se blagovremeno dodatna sredstva od RFZO –a, međutim nabavka je povremena, bez kontinuiteta u snabdevanju i zbog toga nastaju vakumi – kaže naša sagovornica.

Infekcija virusom korona je prva kod koje se masovno radi upravo test na D dimer.

“Kod kovid pacijenata postoji relana opasnost od trombotičnih komlikacija. Zbog toga se onda, na pet ili sedam dana, a ponekad i kraće kod najtežih pacijenta prati  D dimer, da se zabeleži eventualni skok i to samo zbog doziranja niskomolekularnog heparina. Svi pacijenti koji su u Kovid bolnici treba da primaju  preventivne doze niskomolekularnog heparina, a testiranje pomaže kod doziranja – navodi doktorka Profirović  Zdravković.

Kod pacijenata u Kovid bolnici potreba za analizom D dimera je gotovo svakodnevna.

Ohrabrujuće je to što se određene količine ovog reagensa  očekuju ovih dana.

“Sve količine regensa za D dimer koje dobijemo, vrlo brzo se potroše, a evo sada smo dobili odobrenje za određenu količinu, koju očekujemo od ponedeljka.Vrlo verovatno je da će i ta količina nestati za dva do tri dana – smatra doktorka Ana Profirović Zdravković.

Zbog aktuelnih problema sa snabdevanjem reagensom za D dimer, u Službi za transfuziju krvi apeluju na sve, a naročito na post kovid pacijente, da ne vrše pritisak na izabrane lekare kada je u pitanju ova analiza, već da im je za to, pre svega neophodno mišljenje kardiologa i vaskularnog  hirurga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *