Otkupna cena mleka sve niža, trenutno iznosi 34 dinara

Otkupna cena mleka u našoj zemlji poslednjih godina ima tendenciju opadanja. Prema rečima proizvođača iz leskovačkog kraja, sada iznosi 34 dinara po litru, a pojedini od njih ističu da bez premije koju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede stočarima isplaćuje tri puta godišnje, bavljenje mlečnim govedarstvom ne bi bilo isplativo. 

Članovi porodice Milenković iz sela Drćevac ovih dana imaju pune ruke posla. Pored uobičajenih obaveza na farmi, poput muže krava i održavanja staja, sa njihovih parcela se uveliko skida kukuruz, od kojeg se potom pravi silaža. Imaju dvanaest grla krava, a na dnevnom nivou proizvedu između 200 i 250 litara mleka prve klase. 

Cena u zadnje dve tri godine je išla malo naniže, trenutno je 34 dinara, koliko nam plaća lokalna mlekara- kaže Bojan Milenković, vlasnik ovog gazdinstva. 

Recept za uspešno bavljenje ovim poslom je posvećen rad, uključenost svih članova porodice i kontinuirano ulaganje u proizvodnju, kaže naš sagovornik. Mleko koje se proizvede na ovoj farmi se posle muže odlaže u laktofriz kako bi se rashladilo, čime se zadržava njegov kvalitet. 

Gazdinstvo je bilo obuhvaćeno projektom resornog ministarstva od 2017. do 2020. godine, koji se odnosi na sprovođenje dobre higijenske prakse. Analize mleka sa ove farme, rađene u Veterinarskom institutu u Nišu, pokazale su da je broj bakterija u njemu ispod 100 hiljada, što odgovara prvoj klasi. Gazdinstvo je ostvarilo pravo na premiju za mleko, koja trenutno iznosi 7 dinara po litru – objašnjava Dejan Ranđelović, savetodavac za stočarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe Leskovac.

Pravo na korišćenje premije za mleko, koja se isplaćuje kvartalno, imaju vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, čija su grla registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *