Otvoren 13. LIFFE

Proslavljeni glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski sinoć je u Narodnom pozorištu svečano otvorio 13. po redu Leskovački internacionalni festival filmske režije.

Prisutni su u toku večeri  imali prilike  da uživaju projekciji filma Darka Bajića „Ime naroda“, a reditelju Goranu Paskaljeviću, koji je nažalost sinoć preminuo,  dodeljena je nagrada  „Živojin Žika Pavlović, za  afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

„Živojin Žika Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i moj uzor, učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio na Praškoj akademiji. On je presudno uticao  na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primam nagradu koja nosi njegovo ime“ izjavio je Paskaljević u pismu povodom dobijanja nagrade, nakon čijeg čitanja je i stigla vest o njegovoj smrti.

S obzirom na to da ovaj filmski festival u prvi plan ističe reditelja kao najbitniju kariku u stvaranju filma sinoć su govorili Lazar Ristovski i Darko Bajić.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić, ističu da je jedan od uspeha to što je pronađen adekvatan način za bezbednu realizaciju ovogodišnjeg festivala.

Leskovački LIFFE održava se uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja, ali i Filmskog centra Srbije čiji se direktor Gordan Matić obratio okupljenima u sali Narodnog pozorišta.

Ovogodišnji festival se održava u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *