Ove godine zabeležen manji broj intervencija gašenja požara nego ranijih

Ove godine na području Jablaničkog okruga zabeležen je manji broj intervencija gašenja požara nego ranijih, pokazuju podaci Odeljenja za vanredne situacije Policijske uprave u Leskovcu. Naime, od početka godine bilo je oko 240 intervencija, od čega je više od polovine podrazumevalo gašenje na otvorenom prostoru. Razlog za manji broj požara je, između ostalog, aktuelna epidemiološka situacija, odnosno smanjeno kretanje ljudi, kažu u pomenutom odeljenju.

U prošloj godini je do sredine maja bilo 353 intervencija gašenja požara od strane pripadnika vatrogasno-spasilačke jedinice u Leskovcu, od toga 256 na otvorenom prostoru, što je za oko 50 odsto više nego u ovoj. Međutim, ukoliko se ove brojke uporede sa onim iz ranijih godina, uočava se smanjenje intervencija ovog tipa.

Najviše intervencija je i ove i prethodnih godina bilo u letnjim mesecima, u blizini Radan planine, na području opština Bojnik, Lebane i Medveđa. Do požara na otvorenom je najčešće dolazilo zbog spaljivanja ostataka strnih žita nakon žetve, lišća, smeća, kao i loženja vatre u šumama i u njivoj blizini, što je zakonom zabranjeno.

Protiv onih koji ne budu poštovali navedene zakonske propise biće podnete prekršajne prijave, naglašava Ivica Ranđelović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije PU Leskovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *