Pad „Šangajaca“ – Kako direktori najavljuju neminovni odlazak viška radnika iz javnih preduzeća

osmospratnica

Leskovac – Pre nekoliko godina, jedan od tada uticajnijih političara u gradu, Slaviša Zlatanović (URS) uporedio je leskovački Vodovod sa Šangajem.

„Naš Vodovod ima isti broj radnika kao isto ovakvo preduzeće u Šangaju. Pitam se, da li je to normalno ili ja nisam upoznat sa tim da Leskovac ima preko deset miliona stanovnika“ bio je tada ironičan Zlatanović.

Od tada, broj zaposlenih, dolaskom svake nove političke opcije na vlast u javnom sektoru se povećavao, a ti radnici su nekako narodski prozvani „Šangajcima“.

Poslednje najave seče zaposlenih su postale jako ozbiljne. Možda zbog toga, ali i kako bi ublažili negativnu klimu i nemir po kancelarijama, tek direktori jednog broja Javnih i Javno komunalnih preduzeća na konferencijama za medije, isticali su danas i juče pozitivne efekte koje će na poslovanje ovih preduzeća imati novi Zakon o radu, ukoliko bude usvojen.

Naime, po njihovim rečima, neće biti potrebe da se višak radnika otpušta. Oni će sami otići, kako tvrde, prirodnim odlivom na neka bolja radna mesta kod privatnika?!

direktori

I to je bila rečenica koju su svi do jednog , maltene kao po defoltu, prepisanu izgovarali: novi zakon će omogućiti investitorima povoljnije ulaganje, što praktično znači više zapošljavanja za mlade i obezbeđivanje posla starijim ljudima.

MALO LI JE: U VODOVODU RADI 370 LJUDI – REALNA POTREBA IZMEĐU 250 I 270

Najpre je tako juče saopštio direktor Javno komunalnog preduzeća Vodovod Zoran Stojanović.

Prema njegovom mišljenju, usvajanjem novog seta Zakona država će mnogo više do dobije nego da izgubi nazvavši ih pritom reformskim.

Iako novinarima na konferenciji nije bio potpuno jasan razlog zašto direktor Vodovoda na ovaj način želi da upozna radnike sa bitnim stavkama novih zakona on se u izjavi osvrnuo na način sindikalnog organizovanja, korišćenja godišnjeg odmora i naknadu za minuli rad, ali i na promenu uslova za odlazak u penziju kada su žene u pitanju…

,,Upoređujući predloge novih Zakona sa Đinđićevim zakonom iz 2001. godine, mogu da kažem da su ovi zakoni mnogo liberalniji i daju veća prava radnicima’’ zaključio je na konferenciji za novinare direktor Vodovoda.   

PIJAČARA IMA 149, A MOGU DA RADE SA DUPLO MANJE RADNIKA

Nakon direktora leskovačkog Vodovoda danas je i direktor „Pijace“  Zoran Milošević na konferenciji za novinare govorio o pozitivnim efektima koje bi usvajanje izmena i dopuna Zakona o radu donelo na poslovanje ovog preduzeća.

Neke od ovih izmena, o čijoj neophodnosti se polemiše duže vreme, „Pijaca“ je već počela da primenjuje u svom radu.

U aprilu ove godine zarada svih zaposlenih smanjena je za 10 procenata što je samo jedna od novih izmena koju predlaže Zakon o radu, a na ime ukidanja nakdane za smenski rad.

Prema rečima direktora Milošević 90 posto ostvarenih prihoda ovog preduzeća ide na plate zaposlenih pa je o većim infrastrukturim ulaganjima teško govoriti.

 U „Pijaci“ sada radi 149 zaposlenih, a Milošević navodi da bi sadašnji obim posla mogao da se obavlja sa gotovo duplo manje radnika.

tabela

Predstavnik samostalnog sindikata Srbije, koji okuplja 75 radnika Javnog preduzeća „Pijace“, Srbislav Antić kaže da su članovi ovog sindikata mišljenja da usvajanje izmena i dopuna Zakona o radu ne može da bude loše za radnike koji žele da kvalitetno i efikasno obavljaju svoj posao.

U toku proteklog meseca „Pijaca“ je vratila 4 i po miliona dinara duga od ukupno 12 i po koliko ovo preduzeće ima na ime kreditnih dugovanja.

Ostvaren prihod u junu iznosio je oko 16 miliona dinara, a uprava Pijace očekuje da će u toku jula prihod biti uvećan na 18 miliona.

U TOPLANI 75 RADNIKA U DAN PRIMA PLATU

“Toplani  je najbitnije da obračuni: zarada i minulog rada za godine provedene u firmi budu jasno i precizno uređen što će definisati novi Zakon, a da sa druge strane radnici ne budu oštećeni” komentarisaao je dabas director ovog javnog preduzeća Nebojša Krstić.

“Topana kreće sa radom 15. oktobra i završava 15. aprila što je ukupno 184 dana rada bez prekida i zbog toga nam je veoma bitno da li je zakonom uređen smenski, noćni, rad nedeljom kao i državnim praznicima” dodao je Krstić.

U Javnom preduzeću Toplana radi 75 uposlenika, plate se isplaćuju redovno, bez dana kašnjenja i namera rukovodstva firme je da tako ostane i u narednom periodu.

KO NAM I KADA ČISTI ULICE AKO NJIH IMA SKORO 200?

U leskovačkom Komunalcu zaposleno je 194 radnika, a prema rečima direktora Dragana Milenkovića, neće biti otpuštanja, jer u ovom preduzeću s obzirom na sadašnji obim posla postoji potreba za povećanjem broja zaposlenih.

SRC DUBOČICU ODRŽAVA 120 ČOVEKA

Komentarišući novi Zakon o radu, direktor Sportsko rekteativnog centra Dubočica, Aleksandar Đurović rekao je da je on mnogo bolji od istog Zakona iz 2001. Godine, da štiti interese radnika i daje im veća prava i mogućnosti napredovanja na poslu.

Ni jedan zaposleni u sportsko rekreativnom centru Dubočica neće ostati bez posla nakon usvajanja novog Zakona o radu, s obzirom na to da će 20-toro radnika koji su u ovom Javnom preduzeću zaposleni na određeno vreme biti raspoređeni na nova radna mesta .

U ovom javnom preduzeću radi nešto više od 120 ljudi.