Grad i Help potpisali ugovor za zapošljavanje mladih Romkinja

help

Leskovac – Grad Leskovac i nemačka nevladina organizacija Help potpisali su ugovor o saradnji na projektu smanjenja siromaštva i zapošljavanja marginalizovanog stanovništva.

Projekat se fokusira pre svega na mlade Rome i Romkinje.

Ugovor predviđa podršku najmanje 20 pojedinaca iz kategorije marginalizovanog stanovništva i to grantovima u opremi prosečne vrednosti 1.500 do 2.400 evra, sa učešćem od 5, odnosno 10 odsto od strane podržanih korisnika.

Ciljna grupa su nezaposleni Romi i pripadnici drugih ugroženih grupa stanovništva sa posebnim osvrtom na potrebe Romkinja i nezaposlenih mladih kojima će sve ovo omogućiti bolji pristup tržištu rada i svim raspoloživim vidovima zapošljavanja i samozapošljavanja.

Inače, u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima za sada radi 7 Romkinja.

„Četiri njih rade kao pedagoški asistenti, a tri zdravstvene medijatorke. Mogu da najavim da će ih biti još“ rekao je Vasip Bakić, koordinator za romska pitanja pri lokalnoj samoupravi.

Vrednost dela projekta u Leskovcu iznosi oko 77.550 evra, dok grad sufinansira projekat u iznosu od 3.150 evra.

Ovo je treći ciklus projetnih aktivnosti koji Help sprovodi u Leskovcu.

„Mi smo do sada u Le podržali 186 malih biznisa i poljoprivredne zadruge. Bar još dvadesetak će biti obuhvaćeno u budućnosti“ najavila je Maša Bubanj, program menadžet Help-a.

Realizacija ovog projekta trajaće do maja 2016. godine, a sprovodi se u sedam opština i gradova u Srbiji.