Počela izgradnja agrobiznis zone u Kosančiću

U Bojniku su danas počeli radovi na izgradnji infrastrukture u novoj agrobiznis zoni u selu Kosančić kako bi se stvorili uslovi za povećanje sadašnje poljoprivredne proizvodnje, privlačenje novih investicija i, najvažnije, otvaranje novih radnih mesta.

Radovi koje Evropska unija (EU) podržava sa milion evra podrazumevaju izgradnju pristupnog puta, vodovoda, kanalizacije, snabdevanja električnom energijom i telekomunikacionu infrastrukturu kako bi zona bila infrastrukturno opremljena za prerađivačke delatnosti kao i poljoprivrednu proizvodnju.

„Ova industrijska zona je od izuzetnog značaja za opštinu jer stvaranjem uslova za investicije mi očekujemo da ovde vidimo nove fabričke pogone i da zadržimo naše mlade da žive i rade u Bojniku“, rekao je predsednik opštine Bojnik, Nebojša Nenadović posebno se zahvaljujući EU i Vladi Srbije koja će finansijski da učestvuje sa preko 200.000 evra.

Kako je ranije najavljeno, zona će obuhvatati preko 50 hektara, od čega je 33 hektara namenjeno za poljoprivredno zemljište, a četiri parcele veličine pet hektara za prerađivačke pogone koji treba da podstaknu poljoprivrednu proizvodnju, privuku investitore i omoguće dalji rad na smanjenju nezaposlenosti.

„Drago nam je što možemo da obeležimo početak radova na finansijski najvrednijem projektu poslovne infrastrukture čije sprovođenje Evropska unija podržava preko EU PRO programa. Ovaj projekat će značajno doprineti ravnomernijem ekonomskom razvoju zemlje, posebno manjih opština poput Bojnika, jer će stvoriti uslove za nove investicije i otvaranje novih radnih mesta, što će na kraju značiti bolji život za građane“, rekla je Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO.

Kako je istakla, zaposleni u lokalnoj administraciji u Bojniku su prepoznali potencijale ali i potrebe za ekonomskim razvojem opštine i sa spremnom planskom i tehničkom dokumentacijom, u velikoj konkurenciji od 99 gradova i opština uključenih u EU PRO, konkurisali sa projektom za koji su od EU dobili sredstva u vrednosti od milion evra.

Olivera Kostić je pored značaja velikih infrastrukturnih projekata koje sprovode lokalne samouprave istakla i podršku koju EU pruža malom biznisu u Srbiji. Ona je pozvala preduzetnike i preduzetnice iz Bojnika kao i drugih gradova i opština uključenih u program EU PRO koji se bave proizvodnjom i registrovana su u periodu od 2014-2018. godine da iskoriste priliku i prijave se za bespovratna sredstva za nabavku nove opreme.  EU je za ovaj poziv koji je otvoren do 10. novembra, opredelila 2,5 miliona evra a zainteresovani mogu da nađu više informacija o pozivu na internet stranici programa www.eupro.org.rs.