Počelo obeležavanje 110 godina vlasotinačke Narodne biblioteke

Promocijom drugog izdanja knjige „Iznikl mi struk bosiljak“, danas je počelo obeležavanje 110. rođendana vlasotinačke biblioteke „Desanka Maksimović“ . Ova zbirka narodnih umotvorina vlasotinačkog i crnotravskog kraja obuhvata lirske i epske pesme, balade i narodna kazivanja. Na dopunjenom izdanju, koje broji 600 stranica, kulturni poslenici radili su poslednjih 10 godina, rekao je direktor vlasotinačke biblioteke Srba Takić.


Profesor dr Valentina Pitulić, priređivač drugog izdanja, naglasila je da su kazivanja predaka zabeležena u ovoj knjizi naš putokaz za budućnost.


“Bogatstvo novih žanrova koji su se našli u ovoj knjizi govori o raznolikosti usmenog nasleđa koje moramo da čuvamo. Ne stidite se da negujete običaje koji su naše obeležje – savetovala je dr Pitulić.


Na prvo izdanje ove knjige podsetio je prof. Vlastimir Stamenković Lima, a 110. rođendan čestitao je i predsednik opštine Bratislav Petrović.


“Biblioteka nas iznova uči da je svaka knjiga veliko duhovno i kulturno blago.U eri modernih tehnologija stiče se utisak da su knjige potisnuli pametni telefoni, internet i razne platforme, ali verujem da svako od nas u dubini duše zna da je osećaj kada u rukama držite knjigu, kada je čitate i razmišljate o njoj – neuporediv sa čitanjem na računaru ili telefonu – rekao je Petrović.


Vlasotinačka biblioteka danas broji 70.000 naslova. U požaru 2008. godine stradala je polovina tadašnjeg knjižnog fonda, odnosno 20.000 knjiga. Nakon toga počelo je obnavljanje koje traje i danas, mada su neka izdanja nepovratno izgubljena. Biblioteka se od 2009.godine bavi i izdavačkom delatnošću.
Jugilej – 110 godina vlasotinačke biblioteke – obeležavaće se nizom aktivnosti do kraja nedelje, svakog radnog dana od 12 sati u Giginoj kući.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *