Počeo 15. LIFFE

Milčo Mančevski, reditelj, scenarista i pisac iz Severne Makedonije, ovogodišnji je laureat nagrade za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu “Živojin Žika Pavlović”, koju dodeljuje Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE.

Ovo prestižno priznanje sinoć mu je u Narodnom pozorištu uručio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, nakon čega je Mančevski i zvanično otvorio festival.

Na samom otvaranju u Narodnom pozorištu prikazan je film “Trag divljači” Nenada Pavlovića, sina Žike Pavlovića.

Milčo Mančevski, jedan od najistaknutijih filmskih stvaralaca u regionu, ostavio je značajan trag na promociji regionalne kinematograije u svetu. Njegov film „Pre kiše“ Njujork tajms je uključio u svoj vodič najboljih hiljadu filmova svih vremena.

Za svoje filmove osvojio više od 50 internacionalnih nagrada među kojima su „Zlatni lav“ u Veneciji i nominacija za „Oskara“ za najbolji strani film.

Darko Bajić, umetnički direktor festival istakao je da će Milčo Mančevski i Nenad Pavlović ostaviti veliki trag na ovaj festival. On je u svom obraćanju zahvalio na velikoj podršci koju grad Leskovac pruža u organizaciji Lajfa već 15 godina.

Obraćajući se okupljenima gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, rekao je da je tokom 15 godina Lajf postao zaštitni znak grada na Veternici i da ima višestruku značaj. Odnosno da pored toga što promoviše filmsku produkciju, u isto vreme je simbol zajedništa i brisanja granica između kultura na prostoru bivše Jugoslavije.

Milena Pavlović, ćerka Živojina Žike Pavlovića i naša istaknuta glumica, i ove godine bila je na otvaranju festivala. Ovoga puta, kako je istakla, sa većom tremom, s obzirom na to da je na otvaranju prikazan film njenog brata.

Leskovac je sinoć bio u znaku filma, a tako će biti i narednih dana. Upravo zahvaljujući Lajfu naš grad je gost brojnim značajnim imenima iz sveta filma.

Među njima su na samom otvaranju bili Ognjen Sviličić, selektor ovogodišnjeg festivala, Radivoje Bukvić, glumac, Jana Stojanovska, makedonska glumica, Ana Sofrenović, Miloš Timotijević i drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *