Počeo Međunarodni kongres socijalnih radnika

pasina cesma 1

Leskovac – U  hotelu Pašina česma danas je otvoren prvi  medjunarodni Kongres socijlanih radnika,  pod nazivom „ Socijalni procesi u XXI veku“ u organizaciji Unije društava socijalnih radnika Srbije.

U narednih pet dana biće održan niz predavanja , prezentacija i radionica  na kojima će svoja iskustva, vezana za socijalne procese, podeliti vrsni profesori sa Univerziteta iz velikog broja evropskih zemalja.

Unija društava socijalnih radnika Srbije bila je inicijator  ideje „Socijalni procesi u XXI veku“ ali je vredno radila i na projektu vezanom za ovu temu.

Sada je u toku završna faza u realizaciji i implementaciji ovog projekta.

„Ovaj projekat je odobrilo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, a partneri su grad Leskovac,  Centar za socijalni rad, sve ustanove socijalne zaštite u Srbiji, opštine, gradovi vladine, nevladine i profitabilne organizacije“, rekla je predsednica Unije društava socijalnih radnika Srbije Vukica Ćukalović. „U okviru ovog projekta je“,  nastavlja Vukica Ćukalović,  „raspisan i konkurs na temu „ Socijalni procesi u XXI veku“ na koji je svoje naučne radove poslalo 35  autora“.

pasina cesma 2

Dijapazon tema o kojima će se polemisati na predstojećem Kongresu veoma je širok, počev od trgovine ljudima, narkomanije, društvene brige o deci, starima, Romima, licima sa posebnim potrebama i drugim ugroženim kategorijama stanovništva, do  maloletničke delikvencije, nasilja u porodici i mnogih drugih.

Jedan od ciljeva održavanja kongresa je da, u novom, poremećenom sistemu vrednosti, socijalni radnik bude postavljen na mesto koje mu po svim društvenim zakonima pripada.

„Sad je vreme da mi, socijalni radnici i ostale prateće strukture, sednemo i razmislimo dokle smo stigli“, reči su državnog  sekretara u Ministarstvu za rad i cocijlna pitanja.

„Na ovom stepenu razvoja velika je socijalna ugroženost stanoviništva i enormni je pad životnog standarda, a socijalni procesi su sudbinski vezani za čoveka kao i čovek sa njih“ , rekao je profesor  na Fakultetu političkih nauka u Beogradu  Dragoslav Kočić .

„ Socijalni procesi su za nas karakteristični  i zahtevaju da se analiziraju i da se na njih ukaže jer smo više decenija u krizi identiteta države, društvenog bića, teritorije zemlje i kulture. Sve se  ovo odražava na životni standard stanovništva i socijalnu sigurnost gradjana, zaključio je profesor Kočović.

Ovi kongresi biće održavani na svake četiri godine.