Počeo sajam suvenira u Leskovcu

sajam

Leskovac – Sedma po redu Izložba suvenira i turističkih publikacija na kojoj učestvuje blizu 50 izlagača iz zemlje i inostranstva otvorena je danas u Leskovačkom kulturnom centru i trajaće dva dana.

Po prvi put na ovoj manifestaciji učestvuju i turističke organizacije iz Vojvodine, kao i po jedna iz Bugarske, Crne Gore i Makedonije.

“Srce mi je puno kada vidim svoje kolege iz čitave Srbije i zemalja okruženja ovde kod nas. Potrudićemo se da zaista ovaj sajam preraste u međunarodnu manifestaciju” istakao je na otvaranju direktor Turustičke organizacije Leskovca Žikica Nestorović.

sajam 2

Na sajmu su dodeljene nagrade najboljim publikacijama.

Za jednolisnu turističku publikaciju “Odmor na selu” nagrađena je Turistička organizacija Kraljevo, a Vršac za višelisnu publikaciju “Banatske đakonije i najbolju publikaciju na preko 50 strana “Lekovito blago Vršačkih planina”. Prvu nagradu za kratki turistički film dobila je Subotica za film “Dobrodošli u suboticu i Palić.

Za najbolji suvenir proglašena je boca islikana motivima devojke u narodnoj nošnji Turističke organizacije “Oplenac” iz Topole, dok je u kategoriji najboljeg upotrebnog predmeta pobedila čačanska haljina sa motivima Ovčarsko-kablarske klisure i ešarpa sa motivima srednjevekovnog nakita. Najbolju turističku fotografiju “Kragujevačka dešavanja – Trpeza” uslikao je Zoran Petrović, a razglednice grada Niša proglašene su za najoriginalnije dizajnirane. 

Na zajedničkom štandu sa Centrom za ekonomiku domaćinstva, Turistička organizacija Leskovca predstavila je dve svoje nove dvojezične publikacije – “Ne propustite”, u kojoj su prezentovane kulturno istorijske znamenitosti i prirodni potencijal i “Lov Jablaničkog okruga”.

Takozvani Sajam suvenira otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

U okviru ove turističke manifestacije planirani su i radni sastanci, stručna predavanja i obilazak Leskovca.