Početak izgradnje kanalizacione mreže za 16 naseljenih mesta do oktobra tekuće godine

Za dva meseca, u septembru ili oktobru tekuće godine, počeće realizacija ORIO projekta, odnosno treća faza projekta „Upravljanje otpadnim vodama na području Leskovca“, koja podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže za 16 naseljenih mesta.

Ovo je istaknuto prilikom današnjeg obilaska Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu Nikole Bertolinija, šefa Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, gradonačelnika Gorana Cvetanovića i drugih predstavnika lokalne samouprave.

Podsetimo, prva i druga faza, takozvana linija vode i linija mulja, čija je ukupna vrednost dve milijarde 200 miliona dinara realizovane su uz finansijsku podršku Evrospke unije.

Nikola Bertolini je prilikom obilaska Postrojenja naglasio važnost ove investicije za zaštitu životne sredine, istakavši da je namera Evropske unije da podrži sve projekte koji, između ostalog, imaju za cilj da spreče odlazak mladih sa juga Srbije.

-Ovde se nalazimo na lokaciji gde je realizovan jedan projekat koji je ekološki veoma važan i realizovan uz podršku EU i učešće lokalne vlasti. Jug može da dobije veće projekte i veće sume novca, što će zavisiti od daljeg toka dijaloga između Prištine i Beograda- rekao je Bertolini.

Radovi na kanalizacionoj mreži za 16 naseljenih mesta na području Leskovca će trajati godinu dana, a njihov početak se očekuje na jesen tekuće godine, istakao je gradonačelnik Cvetanović, pomenuvši dva aktuelna projekta koji se takođe realizuju zahvaljujući sredstvima Evropske uniji.

U pitanju je energetska sanacija objekta škole u Guberevcu, projekat vrednosti 172 hiljade evra, kao i uređenje vidikovca Sokolica iznad Skobaljić grada, za šta je izdvojeno 200 hiljada evra.

-Već sutra naš tim ide u Beograd da definiše pravce delovanja te treće faze. Ona se sastoji od uvođenja kanalizacije od 16 naseljenih mesta 20 hiljada ekvivalenata, dužine 78 kilometara. Rok za izvođenje radova je godinu dana, počev od oktobra– rekao je gradonačelnik.

Podsetimo, Orio projekat će biti finansiran iz sredstava Kraljevine Holandije u iznosu od 8 miliona evra, dok će sumu od 10 miliona evra opredeliti Vlada Republike Srbije, putem kredita uzetog od Evropske unije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *