Podsticajna sredstva poljoprivrednicima – izigravanje zakona ili “ko ume njemu dve”

poljoprivrednici

Leskovac  –  Isplata podsticajnih sredstva za za unapređenje voćarstva i vinogradarstva i unapređenje proizvodnje u zaštićenom prostoru, poljoprivrednicima, koji su prošli na konkurs Fonda za razvoj poljoprivrede grada Leskovca, počeće u februaru.

Međutim, vlasnici gazdinstava koji su konkurisali za meru modernizacije i unapređenja tehničke opremljenosti na sredstva subvencije moraće da sačekaju zbog izigravanja zakona.

Naime, iako je aprila prošle godine rađeno objedinjavanje gazdinstva što znači da bračni drugovi ne mogu da imaju dva gazdinstva neki su deo gazdinstva preneli na nekog drugog ukućana.

Tako je sa jedne adrese, iz iste kuće, preko dva registrovana gazdinstva na različite članove porodice kupovani su traktori na koje je subvencija do 500 hiljada dinara po komadu.

aler 1

Traktori su uzeti na poljoprivredni kredit sa kamatom čak do 30 posto koji do iznosa do 300 hiljada dinara pokriva Grad Leskovac. I sve to – puta dva.

Na ovakav način iz gradskog budžeta na ime subvencije samo ovom domaćinsatviu treba dati oko milion i 800 hiljada dinara.

“A kad pogledate izveštaj za mehanizaciju možete da vidite visinu povraćaja sredstava od 7 do 80 hiljada dinara i u tom nizu naiđete na nakog ko treba da uzme milion i 800 hiljada dinara. Da li je on previše pametan ili smo mi svi, uz izvinjenje na izrazu, budale? Sve je urađeno po zakonu, a čovek treba da uzme milion i 800 hiljada dinara” kaže direktor ALER – a, Bojan Tojaga.

poljoprivreda 1

Jedan od načina prevazilaženja problema je, pravno gledano, smanjenje sredstava u odredjenom procentu za sve one koji su prošli na konkursu.

„Već smo uradili tri izveštaja. Sa smanjenjem subvencija na 50%, na 32% i subvencijama gde se za traktore daje 200 hiljada dinara, a svima ostalima se smanjuje procentualno. Ja bih ubacio još jednu varijantu: da svi koji su m,ešđetarili ostanu bez i jednog dinara. I onaj koji se nada da uzme skoro dva miliona ostane bez ijednog dinara, a onda da tuži lokalnu samoupravu. Taj spor ćemo mi svakako dobiti“ kaže Tojaga

Najveći broj zahteva  – 1521,  od strane poljoprivrednika stiglo je baš za za meru modernizacije i unapređenja tehničke opremljenosti .

Vrednost podnetih zahteva  premašuje visinu planiranih sredstava iz budžeta. Za 1 477 zahteva za nabavku mehanizacije i opreme, 35 – kupovinu traktora i 9 zahteva za bunare trebalo bi izdvojiti 74 miliona 650 hiljada dinara, a planiran je iznos od 51 – og miliona i 500 hiljada dinara.

Međutim, komisija, koja je proveravala ispunjenost kriterijuma od strane poljoprivrednika koji su konkurisali, konstantovala je da postoji izigravanje zakona.

Planirani budžet za program mera za unapređenje stočarstva realizovanb je sa 1.25 posto jer se za subvenciju javio samo jedan poljoprivrednik.

poljoprivreda 2

Komisija je procenila da su oštećeni i voćari i vinogradari jer su umesto subvencije za podiozanje 145 hektara zasada dobili sredstva za podizanje osam hektara.

Još gora je situacija sa onim proizvođačima koji su hteli da sertifikuju svoje proizvode – za šta su se javila dvojica poljoprivrednika.

Trenutno dešavanje pokazuje da mora doći do promena pravila i kriterijuma za dodelu sredstava tako da sa iste adrese može konkurisati samo jedno gazdinstvo , da visina sredstava bude limitirana po gazdinstvu na maksimalan iznos od 300 hiljada dinara i da jedno gazdinstvo može konkurisati za maksimalno dve mere, stav je komisije za proveru ispravnosti dokumentacije.