PODVORCE KAO BURE BARUTA – Romi pretukli još jednog Leskovčanina

doktora kasikovica

Leskovac – Nikola Kalanja (22), koji je preksinoć pretučen u ulici Doktora Kašikovića, pod nadzorom je lekara i nalazi se van životne opasnosti, potvrđeno nam je u Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju Niškog kliničkog centra gde je Nikola smešten.

dr dragan krasić

Kako nam je rekao direktor ove klinike Dragan Krasić mladić ima prelom podočne duplje i biće operisan u toku iduće sedmice.

Nikola Kalanja pretučen je 25.marta nešto pre ponoći u blizini svoje kuće.

Njegova tetka Nevena Marković kaže da je nesrećni momak došao kući sav okrvavljen i isprebijan.

„Nikola je uzoran mladić i dobar student, nikada nije učestvovao u tučama, a od pre dve godine, nakon očeve smrti, živi samo sa majkom“ priča Nevena koja je još uvek u šoku zbog svega što se dogodilo.

„Upao je u kuću sav krvav. Majka ga je pitala štra se dogodilo i onda je on sam zamolio da pozove hitnu i rekao da su ga pretukla trojica Roma“ prepričava nam Nevena Marković

Nikola je sada van životne opasnosti, ali je pod stalnim nadzorom lekara. U policiji su nam rekli da se za počioniocima još uvek traga.

Ovo nije prvi put da u ovom delu grada, poznatijem kao naselje Podvorce Leskovčani Srpske nacionalnosti budu pretučeni od strane Roma. Podvorce, u kojem živi pretežno Romsko stanovništvo, vodi se pravi pravcati rat između Srba i Roma.

ROMI PORETUKLI I NOVINARA

Novinar Radio Leskovca Bratislav Lekić pretučen je brutalno i opljačkan prošle godine u blizini romskog naselja Podvorice u Leskovcu. Njemu je tada oteta tašna sa novcem i dokumentima, kao i dva mobilna telefona. Napadače je nekoliko dana kasnije policija pronašla i uhapsila.

O Podvorcu kao „Buretu baruta“ govorila je i ekipa emisije „Pretres“ na našoj televiziji još pre par godina. O ovom problemu se i dalje ćuti .

gta grafit

KROZ OVO NASELJE SRBI NE PROLAZE

U Romskom naselju u Podvorcu u blizini Trga Crni Marko već mesecima stoji ispisan grafit plavom bojom na engleskom jeziku WELCOME TO GTA CIGANI TERITORY.

Grafit je ispisan na jednom zidu zgrade na Trgu Crnog Marka gde se svake veče okupljaju mladi Romi.

U ovom delu Leskovca nedovoljno bezbedno se osećaju ni građani Romske ali ni Srpske nacionalnosti.

Romi i Srbi žive kao prve komšije. Ipak, neretko se dešava da dolazi do sukoba između pojedinaca, uglavnom grupica mladih Romske i Srpske nacionalnosti.

Tuče uz lance, noževe, palice, provokacije. Zbog toga, Romi se plaše da napuste okvire naselja u kome žive. Sa druge strane, Srbi nerado prolaze Trgom Crnog Marka. Pojedinačni incidenti stvaraju posledice i bespotrebno otuđenje.

Kroz Romsku mahalu u Podvorcu vode nas u sred noći dva mladića: Dalibor star 24 godine i osamnaestogosišnji Danijel.

Oni retko napuštaju okvire naselja, a posebno se plaše da stupe na gradske ivičnjake noću.

„Noću ne izlazimo u grad. Plašimo se. E osećamo se bezbedno! Plašimo se od Srba. Iskreno. Biju nas, prave nam probleme… Najviše kad su pijani prave probleme. Petak i subota uglavnom.  I šta se onda desi? Pa desi se tuča brate, ono, bez potrebe… Što se kaže bez problema“ priča nam nekoliko godina stariji Dalibor.

On ima 24 godine. Završio je osam razreda osnovne škole i ne radi nigde.

Danijela Mikić, inače bivša novinarka lokalne Televizije Leskovac, živi na ivici ovog Romskog naselja. Često je bila svedok incidenata i sukoba između mladih Roma i Srba, a par puta je i sama zvala policiju da interveniše u ovakvim situacijama.

„To se uglavnom dešava između 2 i 3 noću. I ono što ja mogu da vidim sa svoje terase jesu palice koje nose Romi. Radnička ulica, zna se, tu se staje… U Cara Uroša ne ulaze Srbi… Ne da nije bezbedno nego izgleda da Romima Srbi dozvoljavaju samo dotle da dođu. Ali Romi, tu dokle dođu, svi su sa palicama. Ko šta nađe… Da li je cigla, da li je kamen, da l’ su palice… Nema pravila. Ono što mogu da vidim je da ih je uvek najmanje desetak i da onog trenutka kada pozovem policiju, oni su već obavešteni, već im je neko javio…. najveći problem je u tome što se svi mi najpre plašimo za bezbednost, pre svega, svoje dece, a onda i nas samih“ prepričava ova žena koja skoro svakodnevno sa svojom porodicom prolazi pokraj ovog naselja.

EVIDENTIRANO ĆUTANJE

U  policiji nismo uspeli da dobijemo odgovore na postavljena pitanja: Koliko su zapravo česta narušavanja javnog reda i mira u ovim naseljima?

Da li je policiji poznato da se u Radničkoj i blizini Radničke ulice sukobljavaju i fizički obračunavaju pojedine grupice pripadnika Romske i Srpske zajednice? I ukoliko im je to poznato, zbog čega se o tome ćuti? Kao i o tome, ko je ispisao sporne grafite o označivanju teritorije na Trgu Crnog Marka.

U neformalnom razgovoru su nas iz Policijske uprave u Leskovcu uputili na gradski Centar za socijalni rad sa obrazloženjem da radnici ove ustanove imaju odgovore na sva naša pitanja jer je uglavnom reč o maloletnim licima, pa su oni u nadležnosti socijalnih radnika.

U leskovačkom Centru za socijalni rad su odgovornost prebacivali na policiju.