Novinari u Srbiji postali kao kelneri

novinari

Leskovac / Beograd – Novinari Srbije danas obeležavaju svoj dan, 14. put otkako je taj datum ustanovljen 2001. godine, a povodom 27. marta 1791, kada su odštampane prve novine na srpskom jeziku Srpske dnevne novine koje su u Beču izlazile skoro dve godine, dva puta nedeljno.

Izdavači “Srpskih dnevnih novina ” bili su Grci, braća Publije i Georgije Markides Puljo.

Danas , posle više od 3 veka, pored svakodnevnog  posla koje sa sobom, po nepisanom parvilu donosi i stres,  pitanje koje se sve češće postavlja jeste – kakav je položaj novinara u Srbiji na početku 21. Veka

milica ivanovic

 “ Novinari su dovedeni u situaciju da budu pitani umesto da postavljaju pitanja, da se boje da pitaju jer ne znaju koga će naljutiti svojim pitanjem. Novinari u Srbiji su zapravo kao kelneri – prime porudžbinu, prenesu šta je poručeno I ćute. Najopasnije je to što se u Srbiji niko ne bavi istraživačkim novinarstvom, posebno u manjim sredinama, jer početi sa istraživačkim novinarstvom znači naneti štetu sebi ili svojoj porodici” rekla je za  našu televiziju suvlasnica agencije “Jugmedia”, novinarka Bete I Blica Nilica Ivanović.

Iako je Srbija slobodna zemlja koja je napredovala na svetskoj rang listi političkih sloboda i građanskih prava po oceni mnogih međunarodnih  organizacija i Fondova,  novinari i novinarstvo u Srbiji su u najtežem ekonomskom položaju u svojoj novijoj istoriji.