Pokrenuta inicijativa bratimljenja kineskog grada Ningbou i Leskovca, najavljena saradnja i na privrednom planu

Delegacija grada Ningbou danas je boravila u gradu na Veternici. Predstavnici najvećeg grada u kineskoj provinciji Liaoning bili su gosti Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića na čiji poziv su prisustvovali Prvom međunarodnom sajmu vina Vinska vizija Otvorenog Balkana, gde su potpisali ugovor o saradnji sa pojedinim srpskim vinarijama. Nakon toga posetili su i grad Leskovac kako bi u skladu sa njihovom tradicijom uzvratili posetu gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću koji je u Ningbou boravio juna 2019. godine kao član delegacije Republike Srbije povodom Trećeg foruma gradonačelnika Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope „Nov koncept za nov razvoj“.

Na Trećem forumu gradonačelnika Kine i CEEC pored, gradonačelnika Cvetanovića učestvovali su i gradonačelnici Novog Pazara, Bora, kao i ambasadori, ministri i premijeri zemalja Evrope. Domaćini delegaciji Republike Srbije bili su ministri u Vladi NR Kine, ministri provincije Liaoning i gradonačelnici gradova Ningbo i Dalian.

Gradonačelnik Leskovca 2019. godine u okviru Foruma Delegacija iz Srbije prisustvovao je prvom sajmu proizvođača Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope „1st China CEEC Expo“ na kome se, između ostalih, predstavilo 47 izlagača iz Srbije. Sledeće godine održaće se četvrti po redu forum ovog tipa na kom će biti prezentovani i proizvođači sa proizvodima iz Leskovca.

Kako je danas rečeno tokom sastanka, inicirana je i učvršćena jaka veza između dva grada tako da će nakon ove posete saradnja biti intenzivirana, iskazano je interesovanje i oko organizovanja manifestacije Dani Leskovca, kao i Dani grada Ningbou.

Gradonačelnik Cvetanović je upoznao goste sa gradom Leskovcem, govorio o njegovoj kulturi i tradiciji, seriji koja će krenuti da se emituje sutra na RTS-u, o protekloj Roštiljijadi, o razvijenoj privredi i potencijalnom investitoru iz Kine koji je proteklog meseca boravio u Leskovcu. Podsetio je da je za vreme vršenja fukcije predsednika Skupštine grada, pre 17 godine, uspeo da pobratimi Leskovac i kineski grad Landžou, kao i da je 2013. godine boravio u Pekingu na edukaciji. Zahvalio se Kini za bratski odnos prema Srbiji, za pruženu pomoć i podršku tokom pandemije.

U planu je održavanje Sajma na kojem će srpski privrednici moći da predstave svoje firme, proizvode i poslovne ideje, tako da je na sastanku najavljena ova privredna manifestacija. Kineska delagacija u sastavu Ju Haidong, Sektor za saradnju sa Centralnom, Istočnom i Jugoistočnom Evropom, Vang Jiping, Centar za kooperaciju u promociju, Zeng Juneng, menadžer projekta, Centar za međunarodnu trgovinu, Zou Hui, Odeljenje za investicije i Čen Jing, predstavnik firme Ning Shing (Holdings) Co. Ltd, je istakla da su predstavnici iz Leskovca dobrodošli jer je primarni cilj ove posete omogućavanje domaćim kompanijama da svoje proizvode i usluge izvoze za Kinu.

Nakon uspešnog sastanka predstavnici grada Ningbou predložili su da se pokrene proces bratimljenja sa gradom na Veternici. Postoji inicijativa da se u ovom kineskom gradu pokrene festival na kom će se promovisati leskovački brendovi, leskovačka kultura i tradicija, a kineske prijatelji su obećali da će posetiti leskovačku Roštiljijadu sledeće godine.

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *