Polaganjem venaca na grob Ameta Ametovića, obeleženo 111 godina od Kumanovske bitke

Imajući u vidu da se danas obeležava 111 godina od Kumanovske bitke, koja je najavila skori kraj turske vladavine na Balkanu, Dom kulture Roma u saradnji sa gradom Leskovcem, Narodnim muzejem i Udruženjem potomaka ratnika Srbije, položili su vence na grob Ameta Ametovića, heroja Kumanovske bitke na Svetoilijskom groblju.

Kumanovska bitka vođena je 23. i 24. oktobra 1912. godine između srpske i turske vojske i bila je prva srpska pobeda u Prvom balkanskom ratu. U brojnim istorijskim udžbenicima, ostao je zabeležen podvig leskovačkog trubača, Ameta Ametovića, vojnika romske nacionalnosti, koji je prešavši na drugu stranu, prerušen u turskog vojnika, odsvirao znak za povlačenje.

U susret današnjoj godišnjici, Javno-komunalno preduzeće “Komunalac” uredilo je grob ovog leskovačkog junaka. S tim u vezi, Srećko Živković, direktor Doma kulture Roma ističe i da je neophodna restauracija spomenika.

Podsećanja radi, predstavnici Doma kulture Roma pokrenuli su inicijativu da ulica u Leskovcu ponese ime Ameta Ametovića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *